Válsághíradó: dráguló arany és cukor, száguldó BUX és OTP

Vágólapra másolva!
Pénteken itthon a cégek számának alakulásáról publikálnak statisztikát, az eurózónában pedig munkanélküliségi és inflációs adatok kerülnek nyilvánosságra. Csütörtökön erősödött a forint és a BUX, nyert New York és Nyugat-Európa a tőzsdén. Javult a magyar külkereskedelmi mérleg. Csökkent viszont a nyeresége a Lufthansának, az Exxon Mobilnak és a Szurgutnyeftyegaznak. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja!

Több magyar adatsor is napvilágot lát pénteken. A Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből kiderül, hogy hány gazdasági szervezetet tartottak nyilván Magyarországon az első félévben. A statisztika képet adhat arról, hogy a válság miatt mennyivel csökkent a cégek száma.

A Magyar Nemzeti Bank a vállalati, háztartási és a bankközi kamatok júniusi alakulását tükröző adatok mellett publikálja a befektetési alapok múlt havi mérlegét is.

Mi várható pénteken külföldön?

Európában is lesz mozgás: pénteken jelenik meg az eurózóna júniusi munkanélküliségi rátája, majd az országcsoport júliusi inflációjára vonatkozó becslést hozzák nyilvánosságra. Svájcban a Kof gazdaságkutató intézet teszi közzé a legfrissebb bizalomindexét, amely az ország gazdasági helyzetéről árulkodik majd.

Az Egyesült Államokban az előzetes második negyedéves GDP-statisztikát publikálják, ez Obama elnök csütörtöki nyilatkozata szerint ismét negatív lesz. A Bloomberg elemzői konszenzusa negyedéves összevetésben 0,7 százalékos hanyatlást jelez előre, az előző 5,5 százalékos visszaesés után. Bizonytalanágra utal, hogy a becslések meglehetősen széles sávban szóródtak, volt olyan szakértő, aki 2,8 százalékos visszaesést valószínűsít, de akadt jóslat 0,7 százalékos növekedésre is.

Pénteken folytatódik a nemzetközi gyorsjelentési szezon, többek között olyan óriáscégek számolnak be második negyedéves teljesítményükről, mint az olajszektorban érdekelt amerikai Chevron és a francia Total, a gumiabroncsairól ismert Michelin, a bányaiparban érdekelt AngloAmerican, valamint a British Airways légitársaság.

Mi történt csütörtökön?

A tőzsdék közül csütörtökön nagyot javított a BUX-on az OTP, pluszban zárt New York, és kilenchavi csúcsra érkeztek a nyugat-európai tőzsdék.

Az árupiacon drágult az arany, az olaj és a cukor.

Ami forintot illeti, járt a magyar deviza 267 forint alatt is csütörtökön, de a Merrill Lynch további erősödést vár.

A Magyar Nemzeti Bank jegybanktanácsának tagja, Neményi Judit ugyanakkor a fokozatos kamatcsökkentésről beszélt egy csütörtöki nyilatkozatában.

Olcsó távhő, terjeszkedő Gazprom

Szombattól olcsóbb lesz a távhő.

A Gazprom igyekszik Európát körbebástyázni saját érdekeltségeivel - erről az [origo]-n olvashatnak elemzést.

Tovább javult a magyar külkereskedelmi mérleg.

Negatív hírek

Rossz hír is érkezett, hiszen a hazai GE-nél leépítésekre számít a vállalati szakszervezet. Megjelent az APEH legfrissebb feketelistája - ez sem okozott sok örömet.

Külföldről is érkeztek rossz hírek szép számmal. Szlovák bankokat minősített le a Moody's, Románia 8 százalékos GDP-esésre készül, rosszul alakult a német munkanélküliség.

Csökkent az Exxon Mobil, a Szurgutnyeftyegaz és a Lufthansa profitja.