Távozik az OTP vezérigazgató-helyettese

Vágólapra másolva!
Távozik az OTP Banktól Urbán László vezérigazgató-helyettes, közös megegyezéssel, július 31-i hatállyal, "az egységes menedzsmentszemlélettől eltérő vezetői felfogás miatt" - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.
Vágólapra másolva!

A munkaviszony megszűnésével egyidejűleg Urbán László igazgatósági tagsága is megszűnik, és lemond valamennyi, a társaság érdekeltségeiben viselt pozíciójáról.

A közlemény szerint az OTP Bank Nyrt. stratégiai és pénzügyi divíziójának vezetésével - amely magában foglalja a befektetői kapcsolatok irányítását is - 2009. augusztus 1-jei hatállyal a bank elnök-vezérigazgatója Bencsik Lászlót bízza meg, akit a szükséges engedélyek kézhezvételét követően a divízió élére vezérigazgató-helyettessé nevez ki.

Urbán karrierje

Urbán László 1959. július 25-én született. A budapesti közgazdaságtudományi egyetem pénzügy szakán végzett 1982-ben. Egyetemi adjunktus lett, majd egyetemi doktor titulust szerzett. 1988-89-ben tanulmányokat folytatott a Kaliforniai Egyetemen, majd 1992-93-ban a Princenton Egyetemen.

1990-92-ben az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának tagja volt. 1989 után néhány évig a Fidesz gazdasági szakértőcsoportjának vezetőjeként tevékenykedett. 1993 decemberétől a Fidesz országgyűlési képviselője lett. 1998-ban, az Orbán-kormány alakulásakor szóba került pénzügyminiszter-jelöltként.

1995 óta különböző pénzintézeteknél - többször is külföldön - dolgozott Urbán: előbb a Világbanknál, majd az ABN-Amrónál töltött be posztokat. 1998-2000-ben a Postabank vezérigazgató-helyettese volt (ez már Princz Gábor banktól való távozása után történt).

Urbán 2007-ben került vezérigazgató-helyettesként az OTP-hez, ahol Spéder Zoltánt váltotta a poszton. Urbán az OTP előtt a Citigroupnál (2000-2005) és a Magyar Nemzeti Banknál dolgozott.