Éves mélyponton a svájci frank árfolyama

Vágólapra másolva!
Pénteken délelőtt erősödött a forint, az euró árfolyama több mint 2 forinttal került lejjebb, később azonban mérsékelte hátrányát az európai pénz. A pénteki nap érdekessége, hogy az MNB statisztikája szerint az idén még nem volt ilyen alacsonyan a svájci frank árfolyama.
Vágólapra másolva!

Jól kezdte a hét utolsó kereskedési napját a forint. Péntek reggel még 268 forint felett mozgott az euró árfolyama, a délelőtt folyamán 266 forint alá került, később azonban csökkentette hátrányát ez európai pénz. Négy óra környékén 267 forintnál volt a kurzus. Ekkor a dollár 189,20 forintot, a napközben 173 forint alá is benéző svájci frank pedig 174,50 forintot ért.

Július utolsó napja érdekességgel is szolgált, aminek vélhetően a svájcifrank-alapú devizahitelt törlesztő háztartások örülnek. Pénteken ugyanis a svájci frank Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott, hivatalos középárfolyama 173,74 forint volt, márpedig hasonlóan alacsony szintre ebben az évben még nem volt példa. (Az euró pénteki 266,43 forintos hivatalos középárfolyamánál január elején jegyeztek fel alacsonyabb kurzust a jegybanki statisztika szerint.)

A nap egyetlen jelentősebb piacmozgató eseménye a vártnál jobb második negyedéves amerikai GDP-adat közzététele volt, ami átmenetileg megrendítette az eurót a dollárral szemben, és közvetve a forint és a zloty esetében is átmeneti gyengülést idézett elő.

A piacon mind a forint, mind a zloty mérsékelt erősödését várják az elkövetkező napokra, amennyiben a nemzetközi befektetői hangulatban nem következik be negatív fordulat. A forint erősödésével szemben 265,50 és 264 forintos euró árfolyamnál jelentkezhet erőteljesebb ellenállás, a zloty erősödésével szemben pedig 4,15-ös euró árfolyamnál. A zloty 4,16-os euró árfolyam körül ingadozott nap közben.