Válsághíradó: csúcson a forint, új MÁV-vezér, jön az eurókötvény

Vágólapra másolva!
Szerdán 268 forint alá ment a bankközi piacon az euró árfolyama, emelkedett a tőzsdeindex, új vezére lett a magyar vasúttársaságnak, bezártak az orosz kaszinók, átáraztak az áfa-emelés miatt a boltok és bejelentették, hogy Magyarország még az idén eurókötvényeket bocsát ki. Csütörtökön fontos kamatdöntésekre figyelnek a piacok.
Vágólapra másolva!

Magyarországon nem jelenik meg jelentősebb gazdasági adat csütörtökön, így a tőzsde mellett a forintra érdemes majd figyelni. Ha az utóbbi napokban fokozatosan erősödő forint ezen a pályán marad, akkor az euró/forint keresztárfolyam a lélektanilag fontos szintnek tartott 270 forintos határ alatt maradhat.

Európában több kamatdöntésre is sor kerül. Először a svéd jegybank (Riksbank) határoz a kamatszintről, a piac szerint a skandináv ország jegybankárai változatlanul hagyják a 0,5 százalékos kamatszintet. Kora délután az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozó testülete vitatja meg a kamatkérdést. Az előzetes várakozások szerint a kamatszint 1 százalékon marad, ám Jean-Claude Trichet elnök kommentárja befolyásolhatja majd a piaci folyamatokat.

Szintén hatással lehetnek a befektetői hangulatra az Egyesült Államokban megjelenő makroadatok. Az illetékes hivatal publikálja a júniusra vonatkozó átfogó munkaerő-piaci statisztikát, amely megmutatja, hogy a múlt hónapban az agráriumon kívül hány ember vesztette el az állását. Ezt az adato egyébként általában minden hónapban, az első pénteki napon közlik, ám most július 4-re esne az adatközlés, amikor az Egyesült Államokban nemzeti ünnep van.

Idei csúcsán a forint, új MÁV-vezér

Továbbra is jó formában van a forint, bejöttek azok az elemzői várakozások, amelyek szerint szerdán akár a 270-es szint alá süllyedhet az euró jegyzése. Este hétkor már 269 forint alatt volt a kurzus.

A BUX 0,7 százalékkal emelkedett szerdán, a vezető papírok közül egyedül a Richter gyengült.

A nyugat-európai részvénypiacok szerdán jól kezdték az új negyedévet, az emelkedő fém- és kőolajárak miatt drágultak a nyersanyagipari részvények, 2,3-5,6 százalék között, és az olajtársaságok, 1,5-3,9 százalék között. A jóra fordult hangulatban nyertek a bankok is.

Fél százalékot meghaladó mértékben erősödtek a New York-i értéktőzsde vezető indexei szerdán.

Andrási Miklós, a Grid Zrt. igazgatója lett a MÁV Zrt. igazgatóságának elnöke, később pedig a cég vezérigazgatói posztját is megkapja a menedzser. Antali Károly jelenlegi kabinetfőnök közösségi közlekedési miniszteri biztos lesz.

Átárazás, rossz német adat, költségvetés

Boltbezárásokkal, éjszakai munkával és az informatikai rendszer átalakításával oldották meg az üzletláncok a július 1-jétől érvénybe lépő áfaemelést. Az [origo] kérdésére mindenhol elmondták, hosszú hetekig tartott az átállás, sok ezer terméket kellett csoportosítani és újraárazni.

Akár százezer forint körüli összeget is bukhat az a lakásvásárló, aki nincs tisztában azzal, hogy hitelfelvétel esetén a bankok részletes, az adásvételi szerződésekre vonatkozó tartalmi követelményeket írnak elő - derül ki az Otthon Centrum összeállításából.

A német gépgyártás megrendelései lesújtóan alakultak, majdnem 50 százalékkal csökkentek májusban is, pedig a szakértők már-már a fellendülésben reménykedtek. Az [origo]-nak nyilatkozó makroelemző szerint az idei második félévben nagyobb lehet a gazdasági visszaesés itthon, mint 2009 első három hónapjában, amikor 6,7 százalékos volt a mínusz.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése elismeri a magyar kormány eddigi erőfeszítéseit, a kabinet végigcsinálja a meghirdetett programját, nem lesz választási költségvetés - mondta Bajnai Gordon kormányfő szerdán Budapesten egy sajtóértekezleten.

Magyar eurókötvény, bezárt orosz kaszinók

Magyarország szeptember végéig eurokötvényt tervez kiadni, fokozatosan visszatérve a piaci finanszírozáshoz, építve a kormány gazdaságpolitikája iránt növekvő befektetői bizalomra - mondta Oszkó Péter pénzügyminisztert idézve.

Kedd éjfélkor bezártak Moszkva és a többi orosz nagyváros kaszinóinak kapui: a kormányzat az ország négy távoli sarkába száműzte a szerencsejáték-barlangokat.

Fennállása alatt először a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kötvénykibocsátásra készül, hogy így növelje saját forrásait. Összesen 150 milliárd dollár értékben adnának ki kötvényt, amik iránt elsősorban a feltörekvő országok mutatnak érdeklődést, mivel így nagyobb beleszólásuk lehetne a szervezet működésébe.

Vizsgálatot indítanak Szlovákiában azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a határmenti vásárlóturizmus felfutását, és ebben mekkora szerepe van az euró bevezetésének - jelentette be Igor Barat, a pozsonyi kormány euró-koordinátora.

Javuló GKI-index, elkeserítő amerikai adat

Júniusban is a hatalmas bukások jellemezték az Egyesült Államok autópiacait, a főbb gyártók közül mindenki csökkenő, néhány esetben pedig egyenesen zuhanó eladásokról számolhatott be.

Tartósan 100 dollár fölötti olajárral számol az amerikai General Motors autógyártó vezérigazgatója, de ennek ellenére sem akar lemondani a benzinfaló SUV modellekről.

Második hónapja tartó konjunktúraindex-emelkedést mért júniusban a 2008 októbere óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Több mint fél dollárral csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban szerdán arra a hivatalos adatra, hogy a múlt héten a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az amerikai benzin- és feldolgozott olajtermék-tartalék.