Lélektani határ tört át a forint - 270 alatt az euró, 190-nél olcsóbb a dollár

Vágólapra másolva!
Továbbra is jó formában van a forint, bejöttek azok az elemzői várakozások, amelyek szerint szerdán akár a 270-es szint alá süllyedhet az euró jegyzése. Este hétkor már 269 forint alatt volt a kurzus.
Vágólapra másolva!

Szerdán késő délután átlépte a 270 forintos lélektani határt az euró árfolyama, sőt este hét óra előtt nem sokkal már 268,70 forintnál járt a kurzus.

Kevéssel 15 óra előtt még 271,10 forintot ért az euró a bankközi devizapiacon, szemben a kedd esti 272 forint körüli, illetve a reggeli 270,50 forint körüli értékekkel. A forint kedden is jelentős erősödést mutatott, akkor egy nap alatt 3 forintot jött le a kurzus, sőt, napközben 271 forinton is járt a jegyzés.

Technikai szempontból a keddi nap fontos eseménye volt, hogy az euró kurzusa tartósan 275 forint alá ment. Ilyen erős forintra legutóbb januárban volt példa. Szerda kora délután egy dollár 192 forintot ért, egy svájci frankért pedig 177,80 forintot kellett adni, este hét előtt pedig 189,50, illetve 176,60 forintnál jártak az árfolyamok.

Forint jár az élen

A pozitív nemzetközi befektetői hangulatnak és a pozitív régiós fejleményeknek köszönhető a forint erősödése. A régiós devizák egymással vállvetve erősödnek a hét eddigi részében. Ma ugyan a zloty vitte a prímet, csaknem 2 százalékos többlettel, de ennek inkább technikai okai voltak, mint fundamentálisak, jelesen az, hogy eddig viszonylag kevesebbet erősödött a lengyel deviza - értékelte piaci kommentárjában a szerdai eseményeket Sörös Csaba.

A Takarékbank elemzője szerint az elmúlt 1 hónapot tekintve még mindig a forint jár az élen, hiszen a júniusi mélypontjáról már csaknem 6,8 százalékot erősödött, miközben a zloty 3,9, a cseh korona pedig 4,8 százalékkal drágult.

Vonzó kamatot kínál Magyarország

A magyar pénz jobb teljesítményében szerepet játszik az is, hogy Romániában tegnap 9 százalékra csökkent az alapkamat, így Magyarország kínálja a legmagasabb irányadó kamatot a térségben. Igaz, egyre többen latolgatják az MNB kamatvágás időszeruségét is - mutat rá Sörös.

A szakértő már reggel alkalmasnak tartotta a piaci környezetet ahhoz, hogy ma átvigye az euró/forint a 270-es értéket is. Ez segítette, hogy a régiós részvénypiacok is 1 százalékos pluszban nyitottak, és magyar beszerzési menedzserindex is újból növekedni tudott júniusban. A lélektani határ áttöréséhez ezek mellett a kedvező amerikai tőzsdenyitás is hozzájárult.

A forinterősödésben szerepet játszott, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter jelezte, a harmadik negyedévben euróalapú államkötvényt bocsáthat ki Magyarország, ez pedig jelzi a magyar állam szándékát a piaci alapú finanszírozáshoz való visszatérésre. A legutóbbi euróban és egyáltalán bármilyen devizában denominált magyar állampapír-kibocsátás 2008 júniusában történt.