Eurókötvényt bocsát ki Magyarország

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Magyarország szeptember végéig eurokötvényt tervez kiadni, fokozatosan visszatérve a piaci finanszírozáshoz, építve a kormány gazdaságpolitikája iránt növekvő befektetői bizalomra, írta szerdán a Reuters hírügynökség, Oszkó Péter pénzügyminisztert idézve.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy az eddigi fájdalmas költségvetési intézkedések után még további megtakarításokra van szükség a közigazgatásban, hogy az államháztartási hiányt jövőre a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékára lehessen csökkenteni az idei 3,9 százalékról.

"Először bizonyítani kellett magunknak és a világnak, hogy a feladatot el tudjuk végezni, és ez a szakasz hétfőn lezárult" - mondta Oszkó a hírügynökségnek, arra utalva, hogy hétfőn a parlament jóváhagyta a jövő évi adóváltozásokat, amelyeket a piac a kisebbségi kormány fő próbatételének tartott, és amelyeken a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly ősszel aláírt hitelkeret-egyezmény is alapul.

Magyarország több bankot megbízott, hogy szervezzen találkozókat kötvénybefektetőkkel egy jövő heti bemutatókörútra, amelynek a végén még nem lesz kibocsátás. "A következő időszakban tesztelni akarjuk, mennyi piaci finanszírozást lehet kihasználni. Fontos, hogy az IMF-től van ígéret és lehetőség további finanszírozásra szükség esetén, de először azon kell dolgoznunk, hogy lássuk, miként vonzhatunk pénzt a piacról, és mennyi lehet az a pénz" - idézte a Reuters Oszkót.

Oszkó azt mondta, a kormány nem lesz partner semmiféle választási költekezéshez. "Nem hiszem, hogy lenne lehetőség a költségvetés sarokszámainak módosítására. Lehet vitát nyitni a szociálpolitika prioritásairól, de több pénzünk nem lesz" - mondta. Hozzátette: további megtakarításokra van szükség a helyi közigazgatásban és a közlekedési rendszerben, főleg a MÁV-nál.