Rossz hírt kapott a magyar gazdaság Németországból

Vágólapra másolva!
A német gépgyártás megrendelései lesújtóan alakultak, majdnem 50 százalékkal csökkentek májusban is, pedig a szakértők már-már a fellendülésben reménykedtek. A német hír rossz Magyarországnak is, hiszen Németország az egyik fő exportpiacunk. Az [origo]-nak nyilatkozó makroelemző szerint az idei második félévben nagyobb lehet a gazdasági visszaesés itthon, mint 2009 első három hónapjában, amikor 6,7 százalékos volt a mínusz.
Vágólapra másolva!

Hiába bizakodtak a német elemzők, az EU legnagyobb gazdaságában idén májusban sem következett be a várva várt fordulat: a német gépipar megrendelési állománya 48 százalékos csökkenést mutatott 2008 hasonló időszakához képest. A Handelsblatt szerint a zuhanás helyett immár felfelé ívelő trend kezdetét várták volna a szakértők, ám ez a remény hiábavalónak bizonyult.

A német gépipari szövetség, a VDMA immár munkahelyek tízezreinek megszűnésével számol Németországban - írja a lap. "Egyelőre semmi enyhülés" - fogalmazott az ágazati szövetség véleményét összefoglalva a Handelsblatt. Áprilishoz képest elvileg nyújthatna némi vigaszt, hogy az előző hónapban még 58 százalékos volt a megrendelési állomány zuhanása 2008 hasonló időszakához képest. Ám a májusi adat semmivel sem biztatóbb a VDMA vezető közgazdásza, Ralph Wiechers szerint: a mostani kisebb zuhanás a bázishatásnak tudható be, vagyis tavaly májusban jelentősen romlott a helyzet áprilishoz képest, és így idén májusban nem lehetett akkora a visszaesés.

Csökken az export

Szintén csökkenőben van továbbra is a német gépipari export. A külföldi megrendelések 51 százalékkal estek vissza. Az erősen exportorientált ágazat egyébként forgalmának háromnegyedét bonyolítja külföldön, így ez talán az egyik legrosszabb hír, hiszen az exportügyletek még az átlagosnál is jobban visszaestek májusban.

A német belföldi üzletek viszont kicsit jobban teljesítettek, csak 42 százalékkal estek vissza. Ugyanakkor a VDMA szerint a szektor még nem érte el a mélypontot. Az év elején még úgy tűnt, hogy idén az év közepén már megfordul a trend, és növekedés következik be, ám ez elmaradt, és most egyelőre bizonytalan, hogy mikor jön el újra a fellendülés.

A német gépgyártás fő megrendelői közé tartozik az autóipar. Ám ennek közismert gyengesége önmagában még nem vitte volna padlóra a gépipart. Az autóipari megrendelések csökkenését azonban tovább erősíti az, hogy a bankok nehezen hiteleznek az ágazatnak - erről a VDMA ügyvezető igazgatója, Hannes Hesse nyilatkozott.

Magyarországnak sem jó

Török Zoltán, a Raiffeisen makroelemzője a német hírt azzal kommentálta, hogy ebből is látszik: a fellendülés továbbra is várat magára fő exportpiacunkon (és egyébként a magyar kivitel számára fontos többi országban is). Mindez a magyar gazdaság egészére nézve sem jó. Török éppen ezért azt várja, hogy idén, a második félévben nagyobb lesz a GDP visszaesése Magyarországon, mint az első három hónapban, amikor 6,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság.

Török szerint a második negyedévben akár hét százalék fölötti, 7-7,5 százalékos GDP-csökkenés is bekövetkezhet itthon. Ugyanakkor a második félévben az ipari termelésben és az exportban a kétszámjegyű csökkenést szerinte egyszámjegyű mínuszok válthatják fel, tehát relatíve javulhat a helyzet. A csökkenés üteme lassulhat, de Török Zoltán szerint idén még nemigen lesz pozitív mutató Magyarországon az iparban és az exportban az év vége előtt.