Fél évszázados mélyben a brit GDP

Vágólapra másolva!
Történelmi mélyponton a brit GDP-adat, de Törökországban az Egyesült Királyságnál is nagyobb a visszaesés. A kedden közölt adatok szerint Írországban is drasztikusan esett vissza a gazdaság: 8,5 százalékos volt a mínusz.
Vágólapra másolva!

A brit gazdaság fél évszázada nem zsugorodott annyira negyedéves összehasonlításban, mint idén az első három hónapban. A Financial Times szerint ez derült ki a most korrigált GDP-adatokból.

Negyedéves szinten 2,4 százalékos volt a visszaesés 2009 első három hónapjában - 2008 utolsó negyedéhez képest -, ez a korábban közölt 1,9 százalékos adatnál is rosszabb. Elemzők 2,1 százalékos végleges adatra számítottak. Éves szinten a visszaesés még nagyobb: a mostani 4,9 százalékos mínusznál nagyobb 1948 óta nem fordult elő, vagyis az adatok közlésének kezdetétől fogva nem volt példa erre.

Sokkal rosszabb helyzetben van Nagy-Britanniánál Törökország, ahol az MTI szerint a hazai össztermék 13,8 százalékkal volt kisebb az idei első negyedévben, mint a tavalyi hasonló időszakban. Írországban pedig 8,5 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, ez valamivel jobb, mint az elemzők által várt mínusz 9,1 százalék, de a tavalyi utolsó negyedévi, 8 százalékos csökkenéshez képest tovább romlott a helyzet.