Orosz-azeri gázszállítási szerződést kötöttek

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom gázszállítási megállapodást kötött Azerbajdzsánnal hétfőn. Oroszország az azeri gázt a Déli Áramlat gázvezeték megtöltésére használná fel.
Vágólapra másolva!

A Gazprom vezérigazgatója ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a Gazprom évi félmilliárd köbméter azeri gázt importál 2010-től, de később az importált mennyiség növekszik.

Alekszej Miller azt elmondta, hogy Azerbajdzsán elsőbbséget biztosít a Gazpromnak a Sah-Deniz-II mezőről történő gázvásárlásban is.

Nabucco vagy Déli Áramlat?

Az oroszok a mezőt a Nabucco-vezeték potenciális gázforrásának is tekintik.

Az EU ugyancsak szeretne azeri gázhoz jutni a Nabucco gázvezeték számára, és Azerbajdzsán többször tudatta az európai partnerekkel, hogy érdekli a Nabucco-projekt.

Azerbajdzsán jelenleg bő 10 milliárd köbméter gáz kitermelésére képes, az új forrás, a Sah Deniz-II ezt további évi 12-14 milliárd köbméterrel fejelné meg 3-5 év múlva, ha egyébként a továbbítás és az átvétel kérdése is rendben lenne.

A BusinessWeek amerikai hetilap internetes kiadása mindezt Dmitrij Medvegyev orosz elnök sikereként értelmezte. Az amerikai újság szerint Medvegyev is Azerbajdzsánba utazott a mostani egyezmény aláírására. A BusinessWeek szerint a megállapodással komoly csapást mért az orosz elnök azokra a nyugati tervekre, amelyek Azerbajdzsánt mint alternatív gázforrást szemelték ki.