Százötven évet kaphat a Wall Street-i csaló

Vágólapra másolva!
Hétfőn hirdetik ki New Yorkban a Wall Street legnagyobb csalássorozatát végrehajtó Bernard Madoff büntetését; a 71 éves egykori befektetőt akár 150 évi börtönre ítélhetik és elveszítheti minden vagyonát.  
Vágólapra másolva!

A saját bevallása szerint 50 milliárd dolláros pénzügyi csalássorozatot végrehajtó egykori üzletember márciusban mind a 11 vádpontban - egyebek között kötvénycsalásban, három rendbeli pénzmosásban és hamis tanúzásban - bűnösnek vallotta magát. Az ügyészek 150 évi szabadságvesztés kiszabását kérték minden idők legnagyobb Wall Street-i csalássosorozatát elkövető Madoff ellen, az ügyvédek viszont védencük előrehaladott korára tekintettel 12 éves börtönbüntetésért folyamodtak.

A New York-i Nasdaq elektronikus tőzsde egykori igazgatója tavaly decemberben vallotta be, hogy évek óta folytatott befektetési üzlete valójában "nagy csalás". Éveken keresztül az orruknál fog vezette a befektetőket. Kiemelkedően magas, évi 10-12 százalékos, sőt magasabb hozamot ígérve vonzott magához bankokat, befektetési alapokat és magánszemélyeket egyaránt, és mindig az új befektetésekből fizette ki az előző befektetői kört.

A pórul járt befektetők között a nemzetközi pénzügyi világ neves szereplői mellett olyan magánbefektetők is akadnak, mint például Frank Lautenberg szenátor vagy a Philadelphia Eagles amerikaifutball-csapat tulajdonosa. A károsultak között van Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező egy jótékonysági alapja, és becsapták a Nobel-békedíjas Elie Wieselt és alapítványát is. Csak New Yorkban több mint ötezer befektető követeli vissza pénzét.

Nemcsak Palm Beach-i milliomosok, hanem egyszerű tanárok, farmerek és más középosztálybeli emberek ezrei is elveszítették megtakarításaikat, nagy részük valószínűleg soha nem kapja vissza pénzét. Sokan nyugdíjasként újra dolgozni kénytelenek, hogy fedezni tudják megélhetésüket. A New York-i bíróság az utóbbi hetekben-hónapokban levelek és e-mailek tucatjait kapta az áldozatoktól, többen kénytelenek voltak eladni házukat. Madoff - aki jelenleg egy szigorúan őrzött manhattani börtönben van - azt állította, egyedül ő intézte a csalássorozatot, senki más nem tudott róla. A manhattani szövetségi bíróság teljesítette Madoff kérését, aki rabruha helyett saját öltözetben jelenhet meg büntetése kiszabásakor