Forintgyengülést, süllyedő OTP-t vár az Equilor

Vágólapra másolva!
Bár a második negyedév végén sorra jelentek meg kedvező adatok a legfontosabb gazdasági térségekben, ennek alapján sok piaci szereplő arra következtet, hogy a válság nehezén már túl vannak a piacok. Az Equilor szakértői szerint azonban korai az öröm, a brókercég elemzői a harmadik negyedévben a mostaninál gyengébb forintot, alacsonyabb OTP-árfolyamot várnak - derül ki a brókercég harmadik negyedéves prognózisából.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hónapokban a gazdasági visszaesés mértéke csökkent, de könnyelműség lenne kizárólag a GDP alakulásából következtetni a piacok jövőbeni teljesítményére, például nemzetközi szinten a munkanélküliség 2010 közepe felé érheti el a csúcsát.

Ez pedig azt jelenti, hogy az állástalanok számának növekedésével együtt a különböző országokban a belső fogyasztói kereslet is megcsappan, amely pedig több fogyasztásra építő társadalom esetében akadályozza a gyors kilábalást. 2009. harmadik negyedévében valamennyi kiemelt gazdasági régióban emelkedő munkanélküliségi ráta várható. Mindezek miatt tartósan alacsony kiskereskedelmi eladásokra, alacsony inflációra, az Egyesült Államok esetében akár tartósabb deflációval lehet számolni - mutat rá az elemzés.

Forint kilátásai

A forint meglepően jól szerepelt a közelmúltban, a régiós devizákat - lengyel zloty, cseh korona - túlszárnyalva tudott erősödni a második negyedév végén, ám a feltörekvő piacok megítélése könnyen negatív fordulatot vehet. A magyar pénz drágulása a harmadik negyedév elején folytatódhat, ám az Equilor prognózisa szerint a július és szeptember vége közötti három hónap átlagát tekintve a jelenleginél magasabbra kerülhet az euró árfolyama.

Kockázatot jelent, hogy bármely fejlődő piaci ország körüli bizonytalanság és gazdasági probléma újra veszélybe sodorhatja a forintot is. Az általános piaci hangulatromlással egyetemben tehát a forint esetében a 275 - 300 közötti sávot látják reálisnak a brókercég elemzői.

Kedvezőtlen kilátások a részvénypiacokon

A részvénypiacokon a második negyedév jól sikerült, de az Equilornál úgy látják, a piaci szereplők ismét pesszimistává válnak a harmadik negyedévben, ebben az esetben a befektetők elsősorban a kockázatosabb, főként feltörekvő piaci befektetéseiket kezdik majd el felszámolni, erre legutóbb tavaly októberben, a válság elmélyülése után volt példa.

Pesszimistán látják a Budapesti Értéktőzsde vezető papírjainak harmadik negyedévben várható teljesítményét az Equilor szakértői, mind a négy részvény esetében alulsúlyozást javasolnak.

Lejtőre kerülhet az OTP

A forint jelenlegi stabilitása pozitívan hat a legnagyobb magyar pénzintézet megítélésére, ám ez az állapot a politikai és regionális kockázatok miatt nem biztos, hogy fennmarad. Szintén kockázati tényező, hogy a pénzügyi részvények árfolyamai hatalmas drágulást értek el a márciusi mélypontokhoz képest, az OTP ára például háromszorosára emelkedett. Valószínősíthető, hogy rövidesen fordulat jön, ha ez bekövetkezik, akkor a bank részvényei a harmadik negyedévben lefelé vehetik az irányt - írja az elemzés. Az OTP korrekciója mellett szól az is, hogy bár a bank magyarországi tevékenysége továbbra is stabilan nyereségtermelő, a külföldi leánybanki kockázatok nem múltak el.

A Mol részvényeire szintén eladói nyomás fog nehezedni a harmadik negyedévben, amennyiben az Equilor által várt részvény- és nyersanyagpiaci korrekció bekövetkezik. A hangulat romlásával a Molnak ismét hátrányává válhat a magas adósságállomány, felhajtó erőként az orosz Szurgutnyeftegas részesedésének növelése merülhet fel.

Az állampapírok miatt gyengülhet a Magyar Telekom

A második negyedév végén több nagy brókerház is leminősítette a Magyar Telekom részvényeit a magyarországi recesszió mértékére, az áfaemelés negatív hatásaira hivatkozva. A távközlési részvényre több veszély is leselkedik az előttünk álló három hónap során - áll az elemzésben. Az egyik, ha a gazdálkodási környezet romlása miatt, a biztosnak tartott osztalékkal kapcsolatos várakozások csökkennének. A másik komoly rizikófaktor a magyar államkötvények hozamának a várható emelkedése. Mindkét tényező az osztalékrészvényként kezelt papír leértékelődéséhez vezethet.

A Richter árfolyama a prognózis szerint a várható általános részvényellenes hangulat miatt lefele veheti útját, ezt viszont enyhítheti a magyar fizetőeszköz esetleges gyengülése. A társaság a harmadik negyedév folyamán sajátrészvény-vásárlásokat fog bonyolítani, de ez önmagában nem fog erősödést eredményezni. Az Equilor szerint támaszt jelenthet a Richternek, ha a sertésinfluenza terjedésének következtében a következő negyedévben ismét az egészségügyi szektorra irányul a befektetők figyelme.