Bankokat vizsgált és büntetett a PSZÁF

Vágólapra másolva!
A PSZÁF 6,5 millió forintra bírságolta a CIB Bankot, mivel a hitelintézet a felügyelet szerint jogszabálysértően járt el egy alkalommal, jelzálogalapú hitele egyoldalú szerződésmódosításakor - tájékoztatta a felügyelet az MTI-t hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összesen 11 hitelintézetnél vizsgálta, hogy lakossági jelzálog-hiteltermékekhez kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatuk megfelel-e a hitelintézeti törvény rendelkezéseinek: többségüknél nem, néhánynál azonban tártak fel hiányosságokat, büntetést azonban csak a CIB Bankra szabtak ki.

A felügyelet a Budapest Bank, a Citibank, az Erste Bank, az MKB Bank, az Unicredit Bank, a Volksbank, a K and H Bank, a CIB Bank, az FHB Bank, az OTP Bank, és a Raiffeisen Bank gyakorlatát vizsgálta. Megállapította, hogy a CIB Bank megsértette a hitelintézeti törvényt, amikor egy alkalommal nem az általános szerződési feltételeiben előre meghatározott okok és feltételek alapján emelte jelzálogalapú hiteleinek hiteldíját.

Az FHB Bank Nyrt. vizsgálata során a felügyelet megállapította, hogy bár a bank jelzálog alapú hiteleihez kapcsolódó csoportos hitelfedezeti életbiztosítás ügyfelektől átvállalt díjfizetésének megszüntetésére vonatkozó szerződés módosítása nem ütközött a hitelintézeti törvény rendelkezéseibe, az alkalmazott jogi megoldást azonban aggályosnak találta. A banknak az ezen vizsgált konstrukciójára irányuló ügyfél-tájékoztatását a kérdésre hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásnak ítélte, és így bírság megfizetésére kötelezte a bankot.

A felügyelet a vizsgálat során tapasztaltakat is felhasználva - más hatóságokkal együtt - jogszabály-módosítást kezdeményezett a Pénzügyminisztériumnál a pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosításával kapcsolatban. Ezek a felügyeleti javaslatok összhangban voltak a Felügyeleti Tanács által már 2006-ban kiadott, a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről szóló ajánlásban foglalt fogyasztóvédelmi elvekkel, annak érdekében, hogy a fogyasztók érdekei fokozottabban érvényesüljenek - emlékeztet a PSZÁF. A hitelintézeti törvény egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó módosított rendelkezései 2009. augusztus elején lépnek hatályba.