A napokban érkezik a nyugdíjpénztári értesítő

Vágólapra másolva!
A legtöbb önkéntes- és magánnyugdíjpénztár ebben az időszakban küldi meg a pénztártagoknak azokat a számlakivonatokat, amelyben tájékoztatnak az elmúlt év befizetéseiről és a megtakarítások eredményéről. A nyugdíjpénztári megtakarítások 2008. évi gyenge hozamai várhatóan a válság enyhülésével emelkedésnek indulnak, és a nyugdíjpénztárak megfelelő összegű nyugdíjkiegészítést fognak nyújtani tagjaik számára. Érdemes tehát kivárni - figyelmeztet a Stabilitás Pénztárszövetség.
Vágólapra másolva!

Az önkéntes és magánnyugdíjpénztáraknak legalább évente egyszer, június 30-ig meg kell küldeniük a pénztártagoknak az előző évről szóló számlakivonatokat.

A most kiküldött számlakivonatok arról tájékoztatnak, hogy a megtakarításokból vásárolt értékpapírok és egyéb befektetések 2008 utolsó napján - piaci áron - mennyit értek, azaz nem a befektetéseink jelenlegi értékét mutatják, hanemegy nagyjából fél évvel ezelőtti állapotról szólnak - figyelmeztet mai közleményében a piac nagy részét lefedő Stabilitás Pénztárszövetség.

A tavalyi év rosszul alakult

Juhász Istvánné a Szövetség főtitkára szerint tekintettel arra, hogy a nyugdíjpénztári befizetések pénz- és tőkepiaci befektetésekben vannak elhelyezve, a gazdasági válság kedvezőtlen hatására meglehetősen gyengén alakultak a nyugdíjpénztári megtakarítások 2008. évi hozamai.

"Várhatóan azonban a válság enyhülésével az árfolyamok emelkednek, és a nyugdíjpénztárak megfelelő összegű nyugdíjkiegészítést fognak nyújtani tagjaik számára. A 2009. évi első 5 havi adatok alapján pozitívabb eredmények jósolhatóak az idei évre" - fogalmaz Juhász Istvánné.

A szövetség továbbá azt javasolja, hogy mielőtt a pénztárváltásról esetlegesen döntést hozunk, előtte feltétlen érdeklődjünk a nyugdíjpénztáraknál, mert tőlük kaphatjuk a számunkra legmegfelelőbb segítséget.

Miről szól a számlaértesítő?

A számlaértesítő segítségével nyomon követhetőek a tavalyi év pénzmozgásai, kifizetései is, illetve megállapítható az is, hogy az év közben egy másik pénztárba átlépő tag mekkora összeget vitt át magával.

Az egyéni számla a tag választott portfóliójáról és a pénztár teljesítményéről is értesít. A "2008. évi nettó pénztári szintű hozam" azt mutatja meg, hogy a pénztár milyen eredménnyel fektette be tavaly tagjainak pénzét.

A nyugdíjpénztári megtakarítások azonban hosszú távra tervezett befektetések, ezért a szakemberek szerint az éves hozamrátánál mérvadóbb a 10 éves átlagos hozamráta-mutató és a 10 éves vagyonnövekedési mutató. Ezek azt mutatják meg, hogy az adott pénztár évente hány százalékos átlaghozamot ért el a megtakarítások befektetésével, illetve az elmúlt évtizedben évente átlagosan mennyivel növekedett a számlatulajdonos megtakarított pénze.

A magánnyugdíjpénztári tag a nyugdíjkorhatár elérésével férhet hozzá az évek során felhalmozott megtakarításaihoz, melyet egy összegben vagy járadék formájában is igényelhet. Ezzel szemben az önkéntes pénztári tagok már 10 éves várakozási idő után felvehetik adókötelesen a számlájukon szereplő összeget - a megtakarítás hozama adómentes - vagy a magánnyugdíjpénztári szolgáltatáshoz hasonlóan a nyugdíjazást követően adómentesen kérhetik egy összegben, vagy járadékként a felhalmozott összeget.