Mégsem kerül egy kézbe a Bors és a Blikk

Vágólapra másolva!
A Ringier Kiadói Kft. elállt a Bors nevű bulvárlapot kiadó Híd Rádió Zrt. megvásárlásától, a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) beadott fúziós kérelmét pedig visszavonta. A versenyhatóság emiatt az ügyben folytatott eljárását megszünteti. A Ringier közben sérelmezi, hogy üzleti titkait a GVH a nyilvánosság elé tárta.
Vágólapra másolva!

A Blikket kiadó Ringier Kft. csütörtökön visszavonta a GVH-hoz 2008 novemberében beadott összefonódási kérelmét, amelyben a versenyhatóság engedélyét kérte a Bors nevű lapot kiadó Híd Rádió Zrt. részvényei 100 százalékának megvásárlásához - közölte az [origo]-val a GVH.

A versenyhivatal lefolytatta az ügyben a vizsgálatot. Előzetes álláspontjában jelezte, hogy a Híd Rádió Zrt. feletti irányítás megszerzése esetén a Ringier csoport erőfölényes helyzetbe kerülne a bulvárnapilapok piacán, ezért a kérelmezett összefonódást nem kívánja engedélyezni.
(A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség honlapján olvasható adatok alapján az idei év első három hónapjában a Blikket 214 ezer, a Borsot 91 és fél ezer példányban értékesítették.)

Az ügyben az első tárgyalást 2009. június 17-én tartotta a GVH, döntés akkor nem született. A következő tárgyalásra június 29-én, hétfőn került volna sor, az eljárást azonban most megszüntették.

"A két fél közösen döntött úgy, hogy visszavonja a beadott fúziós kérelmet" - közölte az MTI megkeresésére Mihók Attila, a Ringier Kiadói Kft. ügyvezetője, aki egyebek mellett a megváltozott piaci körülményekkel magyarázta ezt, a két fél üzleti érdekeire hivatkozva azonban bővebbet nem közölt az okokról.

Mihók Attila ugyanakkor értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a hivatal egy visszavont kérelmet, amelynek részletei "kizárólag a kérelmezőkre és a GVH-ra tartoznak, aktívan a sajtó nyilvánossága elé tár".

"Ez teljességgel méltatlan" - mondta, megemlítve: még a nap folyamán meghallgatást kérnek a GVH elnökétől, és az azon tapasztaltak alapján döntenek esetleges további lépésekről. Megjegyezte: a történtek alapján nem látja biztosítottnak, hogy egy következő eljárásban üzleti titkaik ne szivárogjanak ki.