A kormány támogatja a bezenyei kaszinót

Vágólapra másolva!
A kormány támogatásáról biztosította a bezenyei kaszinóprojektet, amire ötmilliárd eurót szánnának a beruházók.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnyereségesebb kaszinóvállalata, a Hard Rock International bejelentette pénteken, hogy a Supersberger Grouppal és az Asamer Grouppal együtt ötmilliárd eurós beruházást terveznek Szlovákia, Magyarország és Ausztria hármas határánál, Bezenyénél.

Az ötmilliárd eurót tíz év alatt fordítanák a területre. Az első ütemben 35 hektáron 2012-ig egy 600 szobás szálloda és kaszinó épülne. Az osztrák befektetők 2005-ben kezdték el a beruházás előkészítését. Alfred Supersberger az [origo]-nak elmondta, hogy a tervezett - Las Vegas-i stílusú - kaszinót a Hard Rock üzemelteti majd, de a finanszírozásba is besegítenek az amerikaiak. Az osztrákok a területet adják, és az infrastruktúrát készítik elő. Ehhez a magyar kormány támogatását is várják egyébként.

Ki fogja finanszírozni a beruházást?

Az amerikai Hard Rock International elnöke, Jim Allen elmondta lapunknak, hogy a finanszírozásban ők nem vesznek részt, segíteni viszont fognak a beruházáshoz szükséges tőke előteremtésében. Az amerikaiak a kaszinó működtetését vállalják majd. Később pedig kötvénykibocsátásból szeretnék fedezni a költségek egy részét.

Oszkó Péter magyar pénzügyminiszter a kormány támogatásáról biztosította a projektet rövid, néhány mondatos bevezetőjében.

Oszkó, valamint Katona Tamás pénzügyi államtitkár és Veres János korábbi pénzügyminiszter is megjelent a pénteki sajtótájékoztatón. Mindhárman bizakodtak, hogy végre megvalósul a hosszú évek óta tervezett kaszinóberuházás. Korábban feltűnt például a projekt körül a magyar idő szerint péntekre virradóra elhunyt Michael Jackson édesapja is. Joe Jackson azonban végül mégsem épített kaszinót, pedig a 2000-es évek elején vele is kötöttek előszerződést az osztrák telektulajdonosok.

Öt kaszinóra van engedélyük

Supersberger szerint jelenleg öt kaszinó felépítésére szól a licenszük, de egyelőre csak egyet terveznek, a beruházás első ütemében. Mostanra tanultak a korábbi kudarcokból, és ők maguk is részt vesznek a projektben, nem egyszerűen a jogokat próbálják értékesíteni. Így az Asamer Group és a Supersberger Group az EuroVegas cég révén tagja a kaszinóberuházásnak.

Az engedélyekkel jól állnak - tudtuk meg a terület osztrák tulajdonosaitól, de van, ahol még a másodfokú hatóságoknak kell jóváhagyniuk a projektet. Supersberger bízik abban, hogy két korábbi meghiúsult próbálkozásuk ellenére most - harmadszorra sikerült a megfelelő partnert megtalálniuk a kaszinók megvalósításához. Ehhez azonban saját és külső tőkét kell szerezniük, és ha ez rendelkezésre áll, 2010-ben megkezdődhetnek az építkezések Bezenyén, és 2012-ben elkészülhet az első projekt.

Egy bennszülött törzs a Hard Rock tulajdonosa

A Hard Rock International kaszinócéget a floridai szeminol törzs vásárolta meg pár évvel ezelőtt. A még négyezer főt sem számláló szeminol közösség egyik vezetője, Max Osceola is jelen volt a budapesti sajtótájékoztatón. Utána az [origo]-nak elmondta, hogy a törzs adómentességet élvez, és 71 pályázóval mérkőztek meg, hogy megszerezzék a Hard Rockot. Az indián közösség tagjai bingó játékkal kezdték a hetvenes években, aztán játékgépek üzemeltetésével folytaták, végül a 2000-es években a nemzetközi kaszinóláncot kiépítő Hard Rock 100 százalékos tulajdonosai lettek a Seminole Gaming cégen keresztül (ennek is vezető tisztségviselője a csúcsmenedzser Jim Allen).

A cég bevételeiből többek között a szeminol közösség oktatását finanszírozzák. Max Osceola elmondta, hogy a szeminolok közül ő volt a második a hetvenes években, aki felsőfokú végzettséget szerzett, mostanra viszont már 120-an vannak, akik legalább főiskolai diplomával rendelkeznek a 3494 fős közösségből. A közösség jelenlegi vezetője rokona egyébként a szeminolok legendás tőrzsfőnökének, Osceolának, akit Magyarországon az NDK-s indiánfilmekből ismerhettünk meg, Gojko Mitic főszereplésével.