Július 1-től napi szinten is érezhető lesz a válság

Vágólapra másolva!
Komoly változásokkal indul az idei második félév, július 1-jén megszűnik ugyanis az összes jelenleg létező lakástámogatási forma és a 13. havi nyugdíj, emelkednek az adók, csökkennek a járulékok, drágább lesz a gáz és a külföldi mobilozás, elnök nélkül marad a pénzügyi felügyelet és életbe lép az élelmiszerkódex. Összeszedtük a legfontosabb változásokat.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság kezelése ugyan már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, de a hatályba lépések csúszása miatt gyakorlatilag júliustól érezzük majd meg igazán a kormányzati intézkedések hatásait.

A változások érintik többek között az adórendszert, a lakástámogatási rendszert, az árakat, a nyugdíjrendszert, a telefontarifákat, a kiskereskedelmi polcokat és a pénzügyi felügyeletet is.

Adók és járulékok

Adófronton számos változás történik július 1-jén, amelyek közül a legfontosabb az általános forgalmi adó változása. Érdemes ma vagy holnap lezavarni egy nagybevásárlást és teletankolni az autót is, mivel a normál 20 százalékos áfakulcs 25 százalékra emelkedik. A kedvezményes 18 százalékos áfa csak a kenyérre, pékárura, tejre és tejtermékre vonatkozik majd, és megmarad az 5 százalékos kedvezményes kulcs (ez alá tartozik a könyv, a gyógyszer, a napilap és a kotta). A távhő áfája csak augusztustól csökkenhet 18 százalékra, az unió ugyanis várhatóan akkorra hagyja jóvá.

A benzin és a gázolaj nemcsak az áfaemelés miatt drágul, a jövedéki termékek adóját 5-6 százalékkal emelik, így többet kell majd fizetni a cigarettáért, a dohánytermékekért, valamint az alkoholokért is.

A cégek számára könnyítést hoz az év közepe, a munkavállaló bruttó bére után fizetendő tb- és munkaadói járulék a mostani 32 százalékról a minimálbér kétszereséig 27 százalékra csökken. A minimálbér dupláját meghaladó jövedelemrész után továbbra is 32 százalékos terhet kell leróni a munkáltatónak, a bér egészére csak jövő januártól él a járulékcsökkentés.

Az 5 százalékpontos járulékcsökkentés keretében a 3 százalékos munkaadói járulék 1 százalékra csökken, míg a tb-járulék részét képező egészségbiztosítási járulék 5-ről 2 százalékra mérséklődik, így a tb-járulék 26 százalékos lesz a minimálbér duplájáig.

A pályakezdőket, az ötven év feletti munkanélkülieket, valamint a gyermek vagy hozzátartozó gondozását követően munkába állni szándékozókat még olcsóbban lehet foglalkoztatni júliustól, mivel az utánuk fizetendő kedvezményes járulék mértéke is csökken 5 százalékponttal a minimálbér duplájáig.

Egy start kártyás pályakezdő fiatal alkalmazása esetén a munkáltatónak az első évben csak 10 százalékos tb- és munkaadói járulékot kell fizetni a bruttó bér után a jelenlegi 15 helyett, a második évben pedig 20 százalékot a mai 25 százalékkal szemben. Az eva alkalmazására jogosító bevételi határ 1 millió forinttal, évi 26 millió forintra tolódik.

Lakástámogatás, nyugdíj, keresetkiegészítés

"Fájdalmas döntés volt a kormány részéről, hogy július 1-jétől a jelenleg létező összes lakástámogatási rendszert megszüntesse, de ekkora volumenű támogatási rendszerre nincs pénz a költségvetésben" - fogalmazott a kormányszóvivő az egyik legtöbbet kritizált változással kapcsolatban. Az elmúlt évtizedben több mint 1550 milliárd forint ment el erre a célra, és 2011-ig közel 172,5 milliárd forintot spórol meg a költségvetés a támogatási rendszer megszüntetésével.

A most megszűnő támogatások között van a lakásvásárlás vagy hitelfelvétel esetén a gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezmény (népszerű nevén szocpol és félszocpol), illetve az állami kamattámogatásű hitel is. (Az új lakástámogatási rendszer csak októberben lép életbe.)

Július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása szerint 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi.

A Közszolga.hu oldal közlése szerint a júlistól hatályos szabályok alapján azok számára, akik bruttó 149 ezer forintnál többet keresnek, teljesen megszűnik az eredetileg a 13. havi fizetés megszünésének kompenzálására lélrehozott keresetkiegészítés: ez a gyakorlatban az érintetteknél bruttó 12 500 - 15 000 forintos jövedelemcsökkenést jelent. Azoknak is csökken a keresetkiegészítése, akik bruttó 131 000 - 149 000 forint között keresnek, míg akik a tárgyhónapra járó teljes havi illetménye nem haladja meg a 131 000 forintot, továbbra is a jövedelmük 1/12-ed részét kapják kiegészítésként.

Áram- és gázár, roaming-díjak

A négy magyarországi egyetemes áramszolgáltató 2009 májusában nyújtott be áremelési kérelmet, amelyek az egyetemes szolgáltatási árak 5-15 százalék közötti emeléseit tartalmazták, de ezt végül a MEH nem figadta el. A végfelhasználói nettó áramárak így 0,9-6,4 százalékkal nőnek, az áfát is tartalomazó bruttó árak pedig 5-10 százalékkal mennek fel.

A gáz ára ezúttal nem emelkedik (azon kívül, hogy az áfa-emelés itt is hatni fog) a kormány és az E.On közötti megállapodás szerint, amelynek során a kormány 60 milliárd forintos veszteséget ismert el. A korrekciós díj annyival növeli ugyains a gázárat, amennyivel a világpiaci árszint csökkenése mérsékelné. A lakosság szolgáltatónként eltérő árat fog fizetni július 1-jétől a földgázért: az átlagár köbméterenként 136,38 forint lesz.

Július 1-jével változnak az Európai Unióban (EU) a roaming (barangolási) tarifák is. Brüsszel júniusi döntése alapján a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre csökken és a hívásfogadásnál, valamint a hívásindításnál is a jelenlegi, általában perc alapú számlázást a másodperc alapú váltja fel az első 30 másodperc után.

A magyar telefonhasználók szomorú módon azonban nem profitálhatnak ebből a brüsszeli döntésből, mégpedig a magasabb euróárfolyam és az áfaemelés miatt: a hívásindítás kiskereskedelmi ára percenként legfeljebb 151,4 forintba, a hívásfogadásé pedig 66,9 forintba kerülhet (a percdíjak csaknem 20, illetve 10 százalékkal nőhetnek majd).

Élelmiszerkódex, PSZÁF és egyebek

Az agrártárca, valamint a termelői, feldolgozói és kereskedői szakmai, valamint az érdekképviseleti szakmai szervezetek megállapodása értelmében július 1-jén lép életbe az élelmiszer termékpálya kódex, amely révén a magyar áruk részesedése 80 százalékra emelkedik a nagy áruházláncok üzleteinek polcain.

A PSZÁF elnöke is július 1-jével távozik posztjáról, ami azt jelenti, hogy első számú vezető nélkül marad a pénzügyi felügyelet. Farkas István levélben tájékoztatta Szili Katalint házelnököt a lemondásáról. A távozás oka feltehetően az volt, hogy az intézmény egyre többször keveredett konfliktusba a kabinettel, és egyre több kritikát kapott.

Július 1-jétől - fél százalékponttal - 10,50 százalékra csökken a diákhitel kamata. A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint lépést több tényező játszott szerepet. A forrásköltségek és a működési költségek mérséklődtek, és csökkent a kockázati kitettség is.

A hónap elejétől csak akkor nem kell fizetniük a díjköteles utakon közlekedő rendvédelmi és közszolgáltató járműveknek, ha van erre vonatkozó igazolásuk. Becslések szerint 70 ezer jármű használhatja majd ingyenesen az utakat, ha rendelkeznek a szükséges dokumentummal. Június közepéig 51 ezer rendvédelmi járművet és a mentők teljes körét regisztrálta a NKH és adott ki igazolást arra, hogy díjfizetés nélkül közlekedjenek az utakon

Az "egészség érettségi" elnevezésű ingyenes állapotfelmérő programot a tervek szerint 2009. július 1-től vezeti be a kormány - jelentették be még a múlt év végén. A program fontos célja az állapotfelmérés mellett a fiatalok egészséges életmódra nevelése. Az érettségi előtt álló fiatalok az egészség érettségivel ingyenes szűrővizsgálaton vehetnének részt, és laikus elsősegélynyújtásból vizsgát is tehetnének. Azzal, hogy az egészség érettségi keretében az állapotfelmérő vizsgálat adatai mellé bekerülhetne az elsősegély-nyújtási ismeretek megszerzéséről szóló igazolás és a korábbi vizsgálatok eredményei, egyszerűsödne a jogosítvány megszerzése is.

Július 1-jétől vezeti be legújabb szolgáltatását az APEH. Az adóhatóság a már működő általános telefonos tájékoztató rendszere mellé egy új, a telefonon keresztüli ügyintézést is lehetővé tevő szolgáltatást indít.