Tovább erősíti az optimizmus a forintot

Vágólapra másolva!
A szerdai irányzat folytatódni látszik: erősebb pozícióban indult a forint kereskedése csütörtökön a bankközi devizapiacon. A befektetők optimisták, kockázatvállalási hajlandóságuk javul.
Vágólapra másolva!

A forint tovább tudott erősödni az euróval szemben, egészen 276,50 alá is benéztek a jegyzések. Mivel a Fed kamatdöntő ülése nem végződött kifejezetten pozitív, a piacoknak lendületet adó meglepetéssel, egyelőre várni kell még a 275 alatti szintekre - írta elemzésében a Takarékbank elemzője, Sörös Csaba.

Mostanra 277 környékére kúszott vissza a hazai deviza, és a nap későbbi részében is nagy valószínűséggel 275 és 280 közötti oldalazásra lehet számítani. Ugyanakkor több piacbefolyásoló adat is napvilágot lát ma: mindenekelőtt a cseh kamatdöntés, amely a szerdai lengyelhez hasonlóan várhatóan 25 bázispontos vágást hoz. De a délutáni amerikai makroadatok is könnyen irányváltozást eredményezhetnek - tette hozzá az elemző, megjegyezve, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalmi adat csekély piacbefolyásoló erővel bírt.

Az MTI által megkérdezett kereskedők szerint nincs lényeges változás a nemzetközi környezetben, a befektetők viszonylag optimisták, kockázatvállalási hajlandóságuk fokozatosan javul, és ez érzékelhető a feltörekvő devizák árfolyamának alakulásában is.

A dollár jelenleg erősödő fázisban van: szerdán délután 1,41 felett jegyezték az euróval szemben, csütörtök délelőtt 1,3950 körül alakult a keresztárfolyam. A dollár kissé erősödött a forinttal szemben is: az amerikai deviza árfolyama fél tízkor 198,81 forint volt a szerdai 197,98 forint után.

A svájci frank tovább gyengült: csütörtök délelőtti árfolyama 181,44 forint a szerdai 182,39 forint, illetve a keddi 186,99 forint után. Száz japán jen 206,60 forintot ér a szerdai 207,48 forinttal szemben.