Vágólapra másolva!
A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán javította előrejelzését az Egyesült Államok gazdasága számára: elemzői most 2,8 százalékos visszaesést várnak ott idén, márciusban még 4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítettek. Az új előrejelzés szerint Magyarország mély recesszióra számíthat idén, főleg az euróövezeti gazdaságok visszaesése miatt, de jövőre csökken a romlás.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a kelet-európai gazdaságok az EU egészével együtt romlanak idén, de jövőre már több keleti tagországban javulás várható.

2 év óta először optimistább az OECD, az elmúlt két évben most javította először a szervezethez csatlakozott 30 tagállam gazdasági növekedésével kapcsolatos várakozásait. A szervezet szerint az amerikai gazdasági hanyatlás fékeződésének már vannak jelei.

Az OECD tagországok gazdasági növekedése átlagosan 4,1 százalékkal csökkenhet 2009-ben, s 0,7 százalékkal nőhet 2010-ben. Márciusban még 4,3 százalékos átlagos GDP-csökkenéssel és jövőre csak 0,1 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak. A szervezet prognózisa homlokegyenest ellentmond a Világbank (WB) előrejelzésének, amely épp rontotta a várakozásaiban szereplő gazdasági mutatókat.

A kínai növekedés gyorsul, az amerikai beindul

Az amerikai gazdaság a második félévben éri el a mélypontot, és a kilábalás a pénzügyi piacok egyensúlyának helyreállításától függ - írták az OECD szakértői szerdán.Jövőre 0,9 százalékos növekedést jósolnak, tavasszal még stagnálást valószínűsítettek az amerikai gazdaságnak a jövő évre. Úgy vélték, Kína gazdasága idén 7,7 százalékkal bővül, és nem pedig 6,3 százalékkal, mint márciusban jósolták. A gyorsabb fejlődést a kínai kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek tulajdonítják.

A legnagyobb EU-gazdaságnak, a németnek 6,1 százalékos visszaesést ígért erre az évre az OECD, miután márciusban még csak 5,3 százalékos romlásra számított ott. Jövőre az OECD szakértői 0,2 százalékos növekedésben bíznak Németországban, ez változatlan a márciusi jóslathoz képest. A munkanélküliség idén átlagosan várhatóan 8,7, jövőre 11,6 százalékos lesz Németországban.

Az OECD szerint a Fed és a japán központi bank (BoJ) akár 2011-ig is zéróhoz közeli szinten tarthatja az alapkamatot. Az ECB pedig akár tovább is csökkentheti. Jorgen Elmeskov az OECD egyik vezető közgazdásza szerint a nehezét lassan maguk mögött hagyják az országok, s közel van az "alja".

Magyarország mély recesszióban, Szlovákia jövőre kilőhet

Az új előrejelzés szerint Magyarország mély recesszióra számíthat idén, főleg az euróövezeti gazdaságok visszaesése miatt, de jövőre csökken a romlás. Az infláció az idén gyorsulhat az adóemelések és a gyengébb forint miatt. Tíz százalék fölötti munkanélküliség várható, és a gazdaság továbbra is sérülékeny a háztartások nagy devizaadóssága miatt - írták az OECD elemzői.

A befektetők bizalmának visszanyeréséhez rendezni kell a költségvetés helyzetét, az OECD idén 4,2 százalékos államháztartási hiányra számít Magyarországon a GDP-hez képest. A befektetői bizalomra jövőre csapást mérhet, ha a választások nagyobb közkiadásokat indítanak be. Az OECD szerint a Magyar Nemzeti Bank idén már nem csökkenti alapkamatát.

Hazai össztermék (GDP, változás százalékban)

2009

2010

Csehország

-4,2

1,4

Magyarország

-6,1

-2,2

Lengyelország

-0,4

0,6

Szlovákia

-5,0

3,1

Észtország

-13,9

-0,7

Szlovénia

-5,8

0,7



Szlovákiáról azt írták az OECD elemzői, hogy az export összeomlása idén nagy visszaesésbe taszítja a szlovák gazdaságot, de jövőre az ottani növekedés a leggyorsabb lehet az OECD európai tagjai között, ha a világkereskedelem az előrejelzéseknek megfelelően föllendül. Az adóbevételek csökkenése és a gazdaságösztönző intézkedések miatt még jövőre is 6,3 százalékos államháztartási hiány várható Szlovákiában a GDP-hez képest, ennek ellenére a külföldi cégek jegelik szlovákiai beruházásai terveiket, és a munkanélküliség elérheti a 13 százalékot jövőre, a legnagyobbnak ígérkezik az EU új tagországai közül.

A lengyel GDP szenvedi meg a legkevésbé a világválságot, mert kevésbé ráutalt a nyugat-európai keresletre, de a viszonylagos szinttartás ára a jövőre már várhatóan 7,6 százalékos államháztartási hiány a GDP-hez képest, ami jelentős kiigazítást indokol majd a későbbiekben.