A lakosság szerint áldozatok a magyar bankok

Vágólapra másolva!
A megkérdezettek a biztosítókat nem kapcsolták össze a válsággal, a magyar bankokat pedig áldozatoknak tartják, ez derült ki egy ez év tavaszán, az ING megbízásából végzett magyar lakossági felmérésből - hangzott el az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. sajtóbeszélgetésén szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A felmérés szerint a megtakarításaikat likvid és biztonságos eszközökben tartják a magyar emberek, ilyen a folyószámla és a rövid távú betét, a befektetési alapokból is ide áramlott a megtakarítás, és a szakértők szerint ez a folyamat még nem áll meg.

Kótiné Somfai Ágnes az ING Biztosító ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a megkérdezettek többsége a válságra úgy reagált, hogy nincs befolyása a saját pénzügyeire, a problémát, mint természeti csapást fogta fel. A megkérdezettek fele senkitől sem tudott tanácsot kérni, negyedük pedig a barátokhoz, rokonokhoz fordult tanácsért. Itt jutnak szerephez a befektetők tanácsadói - tette hozzá.

Antal Judit a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdasági tanácsadója a lakosság alkalmazkodó képességét vizsgálta a megtakarítások tükrében. A lakosság fogyasztása és nettó megtakarítása az évezred elejétől ellentétesen változik - mondta. A lakosság a jövedelem kiesését hitelfelvétellel kompenzálta a múlt év közepéig. Mára a folyó hiteltörlesztés több, mint a hitelfelvétel. Arra viszont nem lehet egyértelmű választ adni, hogy a bankok nem akarnak hitelezni, vagy pedig az emberek félnek eladósodni - tette hozzá a tanácsadó.

Napjainkban a befektető ügyfél első kérdése nem a hozamra, hanem a kockázatra irányul - mondta Csörgits Andrea az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Kifejtette, hogy az ING által alkalmazott szisztémában négy fokozatban - a kockázatkerülőtől a kockáztatóig - osztályozzák a befektetni kívánó ügyfeleket. Ezeken belül pedig személyre szabott modellportfóliót ajánlanak. Havonta tippeket adnak az ügyfeleknek, jelentős piaci esemény esetén pedig 24 órán belül kommentálják azt.

Benczédi Balázs, az ING Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója arról beszélt, hogy várakozásaik szerint a világ pénz- és tőkepiacai a jövő év elején elindulnak felfelé. Erre alapozva az ING Globális Növekedési Részvényalapjába olyan cégek részvényeit teszik be, amelyek értéke a következő 3 év alatt - várhatóan - megduplázódik.