Idén padló, jövőre növekedés vár Oroszországra

Vágólapra másolva!
Oroszország hazai összterméke (GDP) idén 8-9 százalékkal is csökkenhet, de ez a legrosszabb forgatókönyv, ha nem sikerül idén megvalósítani a közpénzből tervezett beruházásokat, de jövőre biztosra vehető a visszatérés a növekedéshez, mondta kedden Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

"Még korai megmondani, milyen hatékony a válságellenes politikánk. Majd akkor tudunk következtéseket levonni, ha Oroszország visszatér a fenntartható növekedéshez. Reméljük, ez már ez év végén vagy jövőre elkezdődik" - mondta a Reuters televíziónak Suvalov, aki az orosz kormány válságellenes bizottságát vezeti.

Mivel az orosz bankok nem szívesen hiteleznek, a gazdaság fő hitelolajozójává a költségvetés vált, de nagy a sorbanállás a kiutalásokért, és sok a munka. "Még nem írtunk alá minden szerződést. Sietnünk kell a kiutalásokkal. Ha sikerül, akkor a GDP-számok sokkal jobbak lesznek" - mondta Suvalov.

Az orosz GDP májusban 11 százalékkal kisebb volt a tavaly májusinál, ezzel az első öt hónapban az összteljesítmény 10,2 százalékkal maradt el az első öthavitól, erről tájékoztatta a sajtót kedden az orosz gazdasági miniszter helyettese, Andrej Klepah.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) e hónap elején 6,5 százalékos gazdasági visszaesést jósolt Oroszországnak erre az évre és stagnálást jövőre. Áprilisban az IMF még 6,0 százalékos idei visszaesést és 0,5 százalékos jövő évi növekedést valószínűsített Oroszországnak. Most hétfőn a Világbank 7,5 százalékra rontotta az orosz gazdaság idei visszaesésére szóló jóslatát a tavasszal általa várt, 4,5 százalékos mínuszról. Tavaly 5,6 százalékkal nőtt, tavalyelőtt 8,1 százalékkal bővült az orosz hazai össztermék (GDP).

Suvalov arról is szólt, hogy Oroszországnak jelenleg nem érdeke a kőolaj árának nagy emelkedése, mert attól túlzottan erősödnék a rubel, aminek ellensúlyozása sokba kerülne a piacon. Az év elején a rubel leértékelődésének mérséklése került sokba - a rubel egyharmaddal lett olcsóbb az euró/dollár kosárral szemben -, de a felértékelődés elleni védelem sem lenne olcsóbb.