Tüntetnek a tejtermelők

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Ma tartják a magyar és az uniós tejtermelők tüntetésüket Luxembourgban, a magyar gazdák Budapesten is az EU képviselet elé vonulnak, hogy tiltakozzanak a gazdák tarthatatlannak ítélt helyzete miatt. A magyar tejtermelők Budapesten a Deák Ferenc utcában kora délután, 13-15 óra között tüntetnek, a helyszínt az Európai Unió budapesti missziója előtt azért választották, mert helyzetük romlásáért elsősorban az unió tejágazati reformját okolják.

A magyar tiltakozással egy időben Luxembourgba tervezett demonstráción - amelyen a magyar gazdálkodók képviselői is részt vesznek - azt követelik majd a gazdák, hogy az unió fagyassza be az országok tejkvótáját, a kvótaalapú támogatást emelje meg 50 százalékkal, az export-visszatérítést is növelje 50 százalékkal, valamint a kvótaalapú támogatás kifizetését hozza előre.

Az agrártárca teljes mértékben támogatja a tejtermelők azon követeléseit, hogy az Európai Bizottság legalább a tevékenységük önköltségének fedezéséhez szükséges feltételeket teremtse meg - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője hétfőn az MTI-nek. A tejágazat nagyon súlyos, összeurópai problémával néz szembe, ami Magyarországon mintegy 10 ezer munkahelyet veszélyeztet - fejtette ki Dékány András, a demonstrálók petícióját hétfőn délelőtt átvevő Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkárt idézve. Az Európai Unió állam- és kormányfői - köztük Bajnai Gordon miniszterelnök - éppen ezért haladéktalan beavatkozásra kérték fel a mindeddig hezitáló brüsszeli szakbizottságot - hangsúlyozta a szóvivő.