Hanyatló brit üzleti szolgáltatások, hatalmas leépítések

Vágólapra másolva!
Az utóbbi öt évben teremtett állások több mint a fele elvész a brit üzleti szolgáltatási szektorban a következő öt évben a súlyos recesszió miatt; ez 300 ezernél több munkahely megszűnését jelenti, áll az egyik vezető londoni gazdaság elemző cég hétfőn közzétett előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres prognózisokat tesz közzé a pénzügyi és vállalati szektorbeli foglalkoztatási kilátásokról, hétfői becslésében azt írta: 2003 és 2008 között 616 ezerrel nőtt az üzleti szférának szolgáltatásokat nyújtó ágazatokban a munkahelyek száma, amely tavaly átlagosan csaknem 3,8 millió volt. A cég előrejelzése szerint ugyanakkor 2013-ban a tavalyi átlaghoz képest 311 ezerrel kevesebb állás lesz a brit üzleti szolgáltatói cégeknél.

Ebbe a tevékenységi körbe tartoznak egyebek mellett a kereskedelmi szektorra szakosodott ingatlancégek, az információ-technológiai szolgáltatók, a jogi, könyvelői és könyvvizsgálói irodák, a piackutató és tanácsadó vállalatok, valamint a reklámügynökségek.

A CEBR hétfői előrejelzése szerint ez utóbbi szektort érinti a legsúlyosabban a brit recesszió. A hirdetési vállalati körben - amelynek teljes forgalma már tavaly 3,9 százalékkal csökkent a 2007-ben mért 4,6 százalékos bevétel-növekedés után - a londoni gazdaságkutató cég szerint 2013-ban 69 ezren dolgoznak majd a 2008-ban mért 84 ezer fős átlag helyett, vagyis 15 ezer munkahely szűnik meg csak a brit reklámiparban. Ez 18 százalékos leépítésnek felelne meg öt év alatt.

8 százalékos visszaesés

A CEBR becslése szerint az üzleti szolgáltatási szektor egészében 8 százalékkal lesz alacsonyabb a foglalkoztatás 2013-ban, mint a tavalyi csúcsévben.

A cég megjegyzi: a kormányzó Munkáspárt 1997-es hatalomra kerülése óta létrejött új munkahelyek harmada az üzleti szolgáltatási körben keletkezett.

A CEBR a londoni City befektetési cégeinél is komoly vérfürdőt jósol. Erről nemrégiben kiadott új becslésében azt valószínűsítette, hogy a 2008-ban elvesztett 28 ezer "City típusú" befektetési banki munkakör után az idén további 29 ezer - vagyis két év alatt összesen 57 ezer - bankári állás szűnik meg a brit főváros pénzügyi központjában.

Ez 16 százalékos leépítést jelentene a 2007-es foglalkoztatási csúcshoz képest. Abban az évben átlagosan csaknem 353 ezren dolgoztak a City pénzügyi szektorában.

2010-től emelkedés

A cég szerint 2010-től fokozatosan emelkedni fog a londoni pénzügyi munkakörökben foglalkoztatottak száma, amely - az idei évre várt 295 ezer után - 2012-ben átlagosan 313 ezer lesz. Ez is azonban csak a 1999-ben mért szintnek felelne meg.

A CEBR azzal is számol, hogy a tömeges állásvesztéssel együtt meredeken esik a leépítéseket túlélők prémiuma. A cég erről nemrégiben kiadott előrejelzésében összesen 2,769 milliárd font karácsonyi jutalmat jósolt 2009-re a londoni bankosoknak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott eddigi prémiumcsúcsnál. A ház becslése szerint abban az évben a City befektetési bankárai 8,8 milliárd font összjutalmat vihettek haza.

A CEBR jelenleg érvényes becslése szerint a citybeli prémiumösszeg még 2012-ben is csak a 48 százaléka lesz a három évvel ezelőtti csúcsnak.