Vágólapra másolva!
Litvánia gazdasága a korábban vártnál sokkal nagyobb mértékben fog zsugorodni az idén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint: várhatóan 16 százalékkal. A korábbi, áprilisi előrejelzésekben még 10 százalékos visszaesés szerepelt.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Jövőre további 3,75 százalékos visszaesés várható további, negatív előjelű kockázatokkal. Az IMF Vilniusban tárgyaló küldöttségének vezetője szerint költségvetési kiigazításokra lesz szükség a növekvő államháztartási hiány miatt.

Mindamellett az IMF megfelelőnek tartja a kormány árfolyam-politikáját, amely az euróhoz köti a nemzeti valuta, a litas árfolyamát. Ez megfelelő kormányzati intézkedésekkel együtt megteremtheti az alapot az euró bevezetéséhez.

Andrius Kubilius miniszterelnök szerint a kabinet kész megtenni azokat az intézkedéseket, amelyek révén az államháztartási hiány a GDP 3 százaléka alá csökkenhet két éven belül a jelenlegi 7 százalékról.

Litvánia a szomszédos Lettországgal ellentétben egyelőre nem kérte az IMF segítségét. A hazai össztermék (GDP) 12,6 százalékkal csökkent az első negyed évben az egy évvel korábbihoz képest.