Elképesztő kötvénycsalás Olaszországban

Vágólapra másolva!
Több mint 130 milliárd dollár értékű, hamis amerikai állampapír-pakettel kaptak el két japán állampolgárságú férfit az olasz-svájci határon. A hatóságok az olasz maffiára gyanakodnak.
Vágólapra másolva!

A Financial Times (FT) tudósítása szerint a chiassói határállomáson akdtak fenn a rostán az Olaszországból érkező csalók, akik a vámosoknak azt mondták, hogy nincs bejelenteni valójuk, de később az egyikük táskájából előkerültek a papírok. A pakett névértéke 28 ezer milliárd forintnak felel meg.

Az amerikai és az olasz hatóságok szerint a papírok, illetve az összes hozzájuk kapcsolódó dokumentum hamis, és jó eséllyel az olasz maffia áll a háttérben.

Az FT tudósítása szerint 249 darab, egyenként 500 millió dollár értékű amerikai állampapír, illetve 10 darab, 1 milliárd dolláros "Kennedy" kötvény volt a táskákban. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a gyanúsítottakat csütörtökön elengedték az olasz rendőrök.

A lap rámutat, hogy az Egyesült Államokban az 1980-as évek óta nem bocsátanak ki papíralapú államkötvényeket.

Olaszországban a múlt hónapban lepleztek le egy 1 milliárd dolláros kötvénycsalást, amit a szicíliai maffiához kötöttek - akkor állítólag a venezuelai jegybank illetékeseit akarták lefizetni ezzel az összeggel, de a venezuelai hatóságok cáfolták a vádakat.