Itt az új lakástámogatási rendszer

Vágólapra másolva!
Szűkítetett, célzottabb, szigorúbb kamattámogatási rendszert vezet be a kormány október 1-jétől a fiatalok lakáshoz jutásának elősegítésére. A nagycsaládosok lakáshitelének kamata akár 70 százalékkal is csökkenthető lesz.
Vágólapra másolva!

Fájdalmas döntés volt a kormány részéről, hogy július 1-jétől az összes jelenleg létező lakástámogatási rendszert megszüntesse, de ekkora volumenű támogatási rendszerre nincs pénz a költségvetésben - hangsúlyozta Szollár Domokos. A kormányszóvivő hozzátette, az elmúlt évtizedben több mint 1550 milliárd forint ment el erre a célra, és 2011-ig közel 172,5 milliárd forintot spórol meg a költségvetés a támogatási rendszer megszüntetésével.

Az új rendszerben a 35 év alatti fiatalok kaphatnak kamattámogatást új lakás vásárlására, építésére, illetve lakáskorszerűsítésre, de csak abban az esetében, ha házastársának, élettársának, vagy gyermekének nincs másik lakása. Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió forintos értékhatárig, legfeljebb 12,5 millió forintos hitelösszegig járna a kamattámogatás, míg más településeken 20 milliós értékhatárig, 10 milliós hitelösszegig.

Korszerűsítésre legfeljebb 5 millió forintig igényelhető támogatás, melynek mértéke az állampapírpiaci hozam 50 százaléka, vagyis jelenleg 4,8 százalék. Ha tehát valaki 13 százalékos hitelkamatra vesz fel támogatott kölcsönt, a fizetendő kamata 8,2 százalék lesz.

Nem az építőipar megsegítése a cél, hanem a fiatalok lakáshoz jutásának támogatása, emellett "hozzáadott érték" lehet, hogy az újlakás-építési piacot is segítheti a rendszer - jelentette ki Szollár Domokos. Költségvetési forrásigénye 2011-ig évente 2,5-3 milliárd forintra rúg majd a kormány becslései szerint.

A két vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok számára külön támogatást dolgoztak ki, hogy ellensúlyozzák némileg a szocpol és a félszocpol néven ismert támogatás megszüntetésének hatását. Esetükben a korhatár nem 35, hanem 45 év, és minden gyermek esetén plusz egyszázaléknyi kamattámogatás jár, így hat vagy több gyermek esetén 70 százalékkal csökkenhet a hitelkamat.

A támogatott hitelt igénylőknek a korábban (öt éven belül) értékesített lakásuk vételárát be kell forgatniuk az új lakáscél megvalósításába, és egy évig nem értékesíthetik a vásárolt, illetve korszerűsített lakást. Sőt, életvitelszerűen benne kell lakniuk, bérlőnek sem adhatják ki. Az új lakásban legalább ötvenszázalékos tulajdoni hányadot kel szerezniük a támogatott személyeknek.

A támogatás csak forinthitelekre vonatkozik, a kormány ezzel is szeretné ösztönözni ezek piacát, és mérsékelni a devizahitelek miatti árfolyamkockázatot.