Távozik a PSZÁF elnöke, Bajnai elfogadta a lemondást

Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását a pénzügyi felügyelet elnöke, Farkas István döntését elfogadta Bajnai Gordon miniszterelnök. A távozás oka feltehetően az, hogy az intézmény egyre többször keveredett konfliktusba a kabinettel, és egyre több kritikát kapott.
Vágólapra másolva!

Elfogadta Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának elnöke lemondását Bajnai Gordon kormányfő - mondta az MTI kérdésére Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön. Budai Bernadett hozzátette: Farkas István lemondása csütörtökön délelőtt érkezett meg a miniszterelnökhöz, amelyet Bajnai Gordon július elsejei hatállyal fogadott el.

A kormányfő megköszönte Farkas István eddigi munkáját, amit nagyra értékel, de a PSZÁF szervezetének átalakításához, valamint működésének megváltoztatásához új vezetőre van szükség - mondta a szóvivő.

Július 1-jével távozik Farkas

Farkas István levélben tájékoztatta Szili Katalint házelnököt a lemondásáról. A felügyeleti tanács elnöki posztján eltöltött öt év során a PSZÁF - más hatóságokkal együttműködve - eredményesen őrködött a magyar pénzügyi piac biztonságos működésén, miközben az Európai Unió felügyeleti közösségének megbecsült és elismert tagjává is vált - írja a levélben Farkas. Az utóbbi másfél évben a globális pénzügyi válság középpontba állította a felügyelő hatóságok szerepének újragondolását, működésük felülvizsgálatát.

"Magyarországon konszenzus van a tekintetben, hogy a pénzügyi felügyelés megerősítése, szabályozó hatósági funkciójának kialakítása elengedhetetlen. Nincs teljes egyetértés ugyanakkor abban, hogy ezt a célt milyen úton, milyen szervezeti, szervezési irányítási struktúrában érjük el. Ez a véleménykülönbség áll fenn a pénzügyi jogszabályok kialakítását gondozó pénzügyi kormányzat és közöttem is. A jogszabályalkotó és a jogalkalmazó felelősségének eltérését figyelembe véve, a felügyelés konfliktusmentes körülményeinek biztosítását szem előtt tartva, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén áldozatkész munkát végző munkatársaim nyugodt munkafeltételeinek elsődlegességéért viselt felelősségem ismeretében úgy döntöttem, hogy a - vitában össze nem békíthető - megítélésbeli különbségek kiiktatása érdekében elnöki munkámat befejezem" - áll a levélben, amelyből kiderül az is, hogy a PSZÁF elnöke július 1-jével távozik posztjáról.

Korábban is voltak jelek

A Világgazdaság csütörtöki számában közölte, hogy számos területen elégedetlen a kabinet a pénzügyi felügyelet működését illetően, és ez a lap szerint az intézményre vonatkozó szabályozás jelentős módosítására enged következtetni. A lap birtokába került munkaanyag szerint a felügyelet több piaci jelenségre is lassan, illetve helytelenül reagált, és a jelenlegi irányítási mechanizmus sem mindig állt a helyzet magaslatán.

Nem tetszenek a kormányzatnak, például, a MÁV ÁBE és az ingatlanalapok ügyében hozott intézkedések.

A felügyelettel kapcsolatos problémákra utalt az is, hogy az Országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett lehetővé tenné a felügyelet bevételeinek elvonását. Ez ellen a felügyelet tiltakozott, a PSZÁF közleményt adott ki, miszerint "amennyiben a parlament elfogadja a felügyeleti díjak elvonhatóságát célzó törvényjavaslatot, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke a köztársasági elnökhöz, szükség esetén pedig az Alkotmánybírósághoz fordul a döntés megsemmisítéséért".

A PSZÁF önálló akar maradni

Emellett korábban felvetődött a PSZÁF kettős irányítási struktúrájának felszámolása, a jegybankkal való összevonása. A felügyelet ezt sem támogatta, az intézmény az önálló, független, erős és hatékony PSZÁF mellett tette le a voksát.

Az Országgyűlés 2004. május 10-én választotta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) irányító tanács elnökévé Farkas Istvánt. Az okleveles közgazdászként végzett szakember ezt megelőzően a Pénzügyminisztériumban, a Magyar Nemzeti Bankban, illetve több kereskedelmi bankban dolgozott vezető beosztásban.