Vágólapra másolva!
A piaci szakértők szerint hétfőn nem változik a magyar alapkamat - derül ki a Reuters legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfői ülésén várhatóan nem változtat a 9,5 százalékos jegybanki alapkamaton, amely a konszenzus szerint idén decemberre 8,5 százalékra süllyedhet.

Az előző hónapban készített felméréshez képest az inflációs előrejelzések felfelé mozdultak: az elemzők szerint az idei átlagos infláció 5,1 százalék, a decemberi, 8,2 százalék lehet. A jövő évre 4,5 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést mutat az elemzői konszenzus, 2010 decemberére pedig 2,85 százalékra lassulhat az infláció.

A GDP 2009 második negyedévében 7 százalékkal csökken, az év egészében 6,2 százalékos lehet a visszaesés, ami ugyan optimistább a 6,7 százalékos kormányzati előrejelzésnél, de pesszimistább a májusi, 6 százalékos hanyatlást valószínűsítő prognozisnál. Jövőre is csökkenő gazdasági teljesítménnyel számolnak a szakértők, az előrejelzés szerint 2010-ben 0,7 százalékos GDP-csökkenés várható. A GDP-arányos államháztartási hiány a konszenzus szerint is 3,9 százalék lesz 2009-ben és 3,8 százalék lesz jövőre, ami azonos a kormányzati előrejelzéssel.