Az OTP vitte a prímet Budapesten

Vágólapra másolva!
Erősödéssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX, elsősorban az OTP drágulása miatt.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója, a BUX közel 17 milliárd forintos forgalomban 0,6 százalékkal emelkedett, így 15 370 ponton fejezte be a kereskedést. A parkett vezető részvényei felemásan szerepeltek.

A BUX erősödése elsősorban az OTP drágulásával magyarázható, a bankpapírok ugyanis 2,8 százalékkal 3545 forintra drágultak, a Richter jegyzése pedig 0,7 százalékkal 31 555 forintra emelkedett. A másik két blue chip az ellenkező irányt választotta: a Mol 0,6 százalékot veszített értékéből, az olajrészvény így 12 625 forinton végzett, a Magyar Telekom árfolyama 1 százalékkal süllyedt a kereskedéas során, ennek eredményeként 598 forinton zárt.

A nap nagy részében a negatív tartományban mozgott az index, és a vezető részvények ára is. Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint a délutáni pozitív fordulatot az amerikai kedvező munkanélküliségi adat, valamint a New York-i tőzsde nyitás utáni emelkedése hozta meg. A kereskedő hozzátette, hogy a BUX nyeresége a fordulat után sem lett nagy, és a forgalom is mérsékelt maradt.

A forgalomhoz több mint egymilliárd forinttal járult hozzá a kisebb papírok közül a Phylaxia. A cég magas forgalma a társaság szerdán bejelentett, egymilliárd forintos alaptőke-emelésével és egy biotechnológiai cégben szerzett részesedésével van összefüggésben. A papír a keddi felfüggesztés után szerdán 50 százalékkal drágult, 10 forintról 15 forintra nőtt az árfolyama. Csütörtökön napközben az árfolyama elérte a 22 forintot, ami közel 47 százalékos erősödés, ám később visszaesett, végül a szerdához hasonlóan 15 forinton zárt.