Válsághíradó: Obama reformot indít, drágult az euró, esett az OTP

Vágólapra másolva!
A forint mellett a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei is gyegültek a szerdai kereskedésben. A magyar parketten azonban kiugró teljesítményre is volt példa, a Phylaxia 50 százalékkal drágult. Szerdán Barack Obama amerikai elnök bejelentette, átfogó reformot indít a pénzügyi rendszerben.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatalból csütörtökön nem érkezik makroadat. A Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi tartalékok májusi állományáról szóló jelentését teszi közzé.

Külföldön a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kerülhet fókuszba. A jegybankárok csütörtökön döntenek a kamatszintről, a piac nem számít arra, hogy változna a 0,25 százalékos kamatszint. Az SNB egyúttal közzéteszi legfrissebb átfogó jelentését, amelyben a svájci gazdaság állapotára és kilátásaira lehet majd következteni. A jegybank álláspontja befolyásolhatja a frank árfolyamát, ez pedig a szóban forgó devizában eladósodott magyar háztartások számára sem mellékes. Az Egyeült Királyságban a legfrissebb kiskereskedelmi adatok látnak napvilágot.

Amerikában több esemény hatással lehet a nemzetközi piaci hangulatra. Az illetékes hivatal nyilvánosságra hozza, hogy a múlt héten hányan jelentkeztek első alkalommal munkanélküli segélyét. Ezt követően megjelenik a Concference Board konjunktúraindexe, majd Timothy Geithner pénzügyminszter tart beszédet a pénzügyi rendszer átalakításáról.

Gyengült a forint és a BUX, száguldott a Phylaxia

Alig több mint 283 forintot ért délután öt után az euró, de nap közben bejárta a várt sávjának nagy részét. Reggel egy röpke erősödéssel 280 körüli szintre került a hazai deviza, később azonban a nemzetközi hangulatban gyengülésbe váltott. Sörös Csaba, a Takarékbank devizaelemzője főleg a romló globális hangulattal magyarázta a forint gyengülését.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 347,14 pontos, 2,22 százalékos csökkenéssel, 15 275,17 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 24,0 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 2,91 százalékkal 12 700 forintra, az OTP-részvények jegyzése 3,77 százalékkal 3450 forintra esett. A Phylaxia volt a nap sztárja, a cég papírja kibővített limit mellett 50 százalékkal drágult.

Rosszul teljesített áprilisban az építőipar. A legfrissebb adatok szerint a negyedik hónapban - éves szinten - több mint 8, márciushoz képest pedig közel 5 százalékos volt a visszaesés.

A K&H Bank június 17-től, vagyis mától felfüggeszti a magánszemélyeknek ingatlanfedezet mellett kínált devizaalapú személyi hitelek befogadását. A döntés az új befogadásokra vonatkozik, a folyamatban lévő, már befogadott kérelmeket nem érinti - közölte a pénzintézet.

Több befektetési társaság is érdeklődik az Anheuser söripari csoport eladásra kínált közép-kelet-európai érdekeltségei, köztük a Borsodi Sörgyár iránt.

Pénzügyi reformot indít Obama

Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette: a legátfogóbb pénzügyi szabályozási reformot kezdeményezi az Egyesült Államokban a "nagy depresszió" óta. Az 1932-1945 között négyszer is megválasztott Franklin Delano Roosevelt elnöksége óta ez lehet a legnagyobb változás az amerikai pénzügyi rendszerben.

A múlt hónapban a német állam által talpon tartott Opelnek 40 százalékkal olcsóbban kéne adnia járműveit, ha tartani akarja a megállapodást, hogy megőrzi a munkahelyeket. Egy szakhonlap vezetője szerint enélkül nem lesznek képesek megvalósítani az eladási terveiket, pedig az új tulajdonosok, a kanadai Magna és az orosz Sberbank, a kevésbé gazdag orosz piac felé terelnék az Opelt. A Ford és a Peugeot-Citroen is árháborúba kerülhet az Opellel, ha meglépik ezt az árlefaragást.

A legfontosabb amerikai tőzsdeindexek közül a 30 vezető vállalat részvényének mozgását tükröző Dow Jones Industrial Average (DJIA) minimális mértékű, 0,1 százalékos süllyedéssel 8497 ponton végzett.

Szerdán drágult az olaj. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 61 centtel 70,85, az amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése pedig 56 centtel 71,03 dollárra emelkedett.

Egyes európai piacokon már észlelhetők a krízisből kilábalás első jelei - derül ki a JATO legfrissebb összefoglalójából. A teljes európai új autó piac 13,1 százalékkal gyengébb számokat produkált az év első 5 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, ezzel 2,4 százalékot javítva a múlt hónapban mért számokon.