Óriási kárt okoznak a közlekedési dugók

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint a közlekedési dugók évente akár 120 milliárd euróval csökkenthetik az Európai Unió gazdasági teljesítményét. 
Vágólapra másolva!

A huszonhét uniós ország gazdasági teljesítőképessége a dugók miatt egy százalékkal csökkenhet - áll a brüsszeli bizottság szerdán megjelent közlekedéspolitikai jelentésében.

A dugóhelyzet gyors javulására nincsen sok esély, mert a világon közlekedő gépkocsik közül majdnem minden harmadik - 230 millió autó - az unió útjain fut a legutóbbi, 2006-os adatok szerint, ráadásul a bolygó teljes autóállománya 2050-re 3 milliárdra bővülhet.

Az Európai Unió úthálózata 5 millió kilométer, ebből 60 ezer kilométer autópálya. A brüsszeli szervezet szerint jobban össze kell hangolni a közúti, vasúti és légi közlekedést, és a következő években integrált, technológiaalapú, felhasználóbarát közlekedési rendszer kialakítására kell összpontosítania.

"Folytatni kell a különböző közlekedési módok integrációját, a közlekedési szolgáltatások és technológiák terén az Európai Uniónak a világ élvonalába kell kerülnie, és a jövő közlekedéspolitikájának középpontjába a közlekedés felhasználóinak és a közlekedési ágazat alkalmazottainak szükségleteit és jogait kell állítani" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Antonio Tajani közlekedéspolitikai biztos.