Jóval több étkezési utalványt kaphatunk jövőre

Vágólapra másolva!
A parlament előtt a módosító javaslat, ami enyhítene a természetbeni juttatások tervezett szigorításain, így eltörölhetik a 400 ezer forintos keretet a kedvezményes körbe tartozó cafeteria elemekre, amelyeknél csak 25 százalékos kulcsot alkalmaznának.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A gazdasági és informatikai bizottság módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek az adócsomaghoz, amellyel többek között a természetbeni juttatásokkal kapcsolatos kemény terveken változtatna. A kedvezményes cafeteria elemek közé kerülne az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba fizetett munkáltatói hozzájárulás, valamint a magánnyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés, az üdülési csekk, a bérlet, az iskolakezdési támogatás, a képzési díj, valamint a meleg étkezési jegy. Az ezekre tervezett 400 ezer forintos éves korlátot nem vezetnék be, hanem minden elemre egyedi korlát vonatkozna, és a kedvezményes adómérték csak 25 százalék lenne 32 helyett.

Továbbra is adómentes marad a munkáltató által kedvezményesen vagy ingyenesen biztosított számítógép- és internethasználat.

Az egyedi korlátok a következők: az üdülési csekk juttatása és üdültetés esetén a minimálbér; az iskolakezdési támogatás esetén a minimálbér 30 százaléka, az önkéntes pénztári és egyéb pénztári munkáltatói hozzájárulás esetén a minimálbér 50, illetve 30 százaléka, az iskolai rendszerűképzés esetében a minimálbér 2,5-szerese. A meleg étkeztetés összeghatára havi 12 ezer forintról 18 ezer forintra emelkedik a kedvezményes adóterhelés mellett. A juttatásokra nem csak a munkavállaló illetve nyugdíjas dolgozó és hozzátartozója lehet jogosult, hanem a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjai is.

A gazdasági és informatikai bizottság a válság hazai turizmusra gyakorolt hatásainak enyhítése érdekében a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást is a kedvezményes 18 százalékos áfakulcs alá sorolná. Az általános áfa-mérték 5 százalékpontos emelésével összefüggésben bevezetnének egy átmeneti rendelkezést, mely szerint a lakásértékesítésekre abban az esetben még nem vonatkozik az emelt áfa-kulcs, amennyiben a tulajdonjog bejegyzésének alapjául szolgáló okiratot, például az adásvételi szerződést még 2009. július elseje előtt benyújtják a földhivatalhoz.

Döntött a kormány arról, hogy a béren kívüli juttatásoknál - cafetéria - 25 százalékos lesz az adókulcs, és megszűnik a 400 ezer forintos összeghatár - közölte a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón, miután a kormány döntött arról, hogy mely adómódosítási javaslatokat támogatja. Szollár Domokos hozzátette: a helyi iparűzési adónál a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy ezt az adóhivatal szedje be, ugyanakkor az önkormányzatoknak mérlegelési jogot adnak arra, hogy a területén lévő vállalkozások közül melyik kapjon mentességet ennek fizetése alól. Az iparűzési adó bevétele az önkormányzatokat illeti meg, vagyis az APEH-nek ennek 80 százalékát át kell utalni a a helyhatóságoknak december 20-ig - tette hozzá.