Kétszáz millió euró EBRD-hitelt kap a Mol

Vágólapra másolva!
A dél-magyarországi stratégiai gáztározó építésének finanszírozására 200 millió eurós hitelt nyújt a Molnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A nyolc évre szóló hitelt a Szőreg-1 mező föld alatti tározóvá alakításának befejezéséhez lehet felhasználni.
Vágólapra másolva!

Az ismertetés szerint a várhatóan 2010 januárjára elkészülő stratégiai földgáztározó létesítmény legalább 45 napi folyamatos gázellátást tesz lehetővé Magyarországon a 20 millió köbméteres napi csúcskapacitás kihasználásával is. Ez a magyar és a térségi gazdaságokat is ellenállóbbá teszi a gázimport-fennakadásokkal szemben - áll az EBRD szerdai londoni közleményében.

Az EBRD szerint a Horvátországhoz, Szerbiához, Romániához és Bosznia-Hercegovinához közel lévő gáztározó létesítménynek a szélesebb közép-európai térségen belül is fontos szerepe lesz a földgázellátási hiányok kockázatának enyhítésében.

Az energiasokkokkal szembeni stratégiai védelem mellett a beruházás 20 százalékkal növeli Magyarország kereskedelmi földgáztároló kapacitását is, és erősíti a versenyt a kereskedelmi gáztározó szektorban, amelyben jelenleg egyetlen piaci szereplő uralkodik - áll e szereplő megnevezése nélkül az EBRD szerdai londoni közleményében. Magyarországon jelenleg minden stratégiai gáztároló az E.ON-é.

A bank felidézte, hogy több hasonló gáztározó beruházás finanszírozását fontolgatja, a működési területéhez tartozó országok ellátási biztonságának javítása végett. Az EBRD májusban már folyósított 70 millió eurót egy horvátországi tározó megvásárlásának finanszírozására.

A szerdán bejelentett 200 millió eurós Mol-hitel az utóbbi időszak egyik legnagyobb EBRD-tranzakciója Magyarországon. A kelet-európai átalakulás segítésére 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet eddig összesen 1,9 milliárd euró értékű finanszírozást nyújtott magyarországi programokhoz.

A bank már a februárban ismertetett éves eredmény-beszámolójában közölte, hogy tekintettel a súlyos válságra, tavalyi vesztesége ellenére az idén rekordösszeget, hozzávetőleg 7 milliárd eurót helyez ki befektetések és hitelek formájában a működési területéhez tartozó feltörekvő gazdaságokba, a tavalyi 5,1 milliárd euró után.

Az EBRD már korábban bejelentette, hogy az idén a tervezett fokozatos visszavonulás helyett "drámaian növeli" tevékenységét a közép-európai EU-tagállamokban is, amelyekről a válság előtt még úgy tartotta, hogy 2010-től nem lesz szükségük EBRD-finanszírozásra.