Döntöttek a lakáshitelesekről, végiggyengülte a napot a forint - válsághíradó

Vágólapra másolva!
A vagyonadóról tárgyaltak, a lakáshitelesek segítésére szavaztak a honatyák hétfőn. A forint végig gyengült, a tőzsdék sem brillíroztak, csak 2011-re lehet 3 százalékos a hiány. Bajnai szerint a kormány nem támogathatja a vízvagyon privatizációját. Kedden publikálják az eurozóna fogyasztói árindexének változását. Válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Kedden kiderül, hány új autót regisztráltak májusban az eurózónában, majd a fogyasztói árindex, szintén májusi, változását is nyilvánosságra hozzák, a ZEW a június hangulatindexét publikálja. Az ÁKK háromhónapos dkj-aukciót tart 40 milliárd forint értékben. Az Egyesült Államokban pedig a májusi termelői árindexet publikálják.

Az ellenzék nélkül tárgyaltak az adócsomagról

Húsz perc alatt lezavarták a képviselők a jövő évi adócsomag és a vagyonadóról szóló törvényjavaslat részletes vitáját a parlamentben. A lakáshitelesek védelméről szóló törvény módosítását csaknem egyhangúan megszavazták.

Végiggyengülte a napot a forint. A nyitást követően egy darabig gyengült a forint az euró ellenében, aztán a reggeli 277 és 278 közötti szintekről délután ismét 280 forint fölé emelkedett az euró árfolyama. Végül délután öt óra körül 281,78-as szinten állapodott meg. Péntek délután még 277,42 forintot ért egy euró.

Az Európai Bizottság fenntartja ugyan a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben, várhatóan a következő hetekben fogalmaz meg új hiánycél ajánlást, amelyben a GDP arányos államháztartási hiány 3 százalék alá szorítását 2011-re írja elő - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára.

Rossz nap a tőzsdéknek, magyar rizst akarnak az omániak

Nagyot esett nap végére a BUX. Negatív régiós hangulatban 364,90 pontos, 2,25 százalékos csökkenéssel, 15 888,70 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe hétfőn.

Buktak a nyugat-európai tőzsdék is. Veszteséggel zártak a nyugat-európai részvénytőzsdék, főként a kőolaj és a nyersanyagok árának csökkenése miatt.

Mivel a szinte az összes piaci részvény esett a negatív makroadatok hírére, a Dow 185 pontot vesztett, a Nasdaq és az S&P500 is több, mint 2 százalékos mínuszban zárt.

A kormány nem támogatja a vízvagyon privatizációját - mondta Bajnai Gordon kormányfő hétfőn a parlamentben, válaszolva Fónagy János fideszes képviselő kérdésére.

Ománi befektetők akár 15 ezer hektáron is termeltetnének rizst Magyarországon, ezzel a jelenlegi termésterület ötszörösére nőhet; az ománi befektetők gázzal fizetnének a magyarországi rizsért - mondta Farkas János, a Csárdaszállási Agrár Zrt. igazgatóságának elnöke hétfőn.

Az Obama-kormány hatalmas élénkítő csomagja jövő év közepére némileg magához téríti az amerikai gazdaságot, amely 2010-ben várhatóan 0,75 százalékkal fog növekedni - közölte hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely szerint az Egyesült Államok még nem mászott ki a válságból.

Közel kétmillió uniós munkahely vált köddé

Minden korábbinál nagyobb mértékben, csaknem kétmillió fővel csökkent a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban idén március végéig az előző negyedévhez képest - közölte hétfőn az Eurostat.

A válságnak még nincs vége, de az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani olyan híreket, amelyek a krízis viszonylag gyors lefolyására utalnak. A fejlett országok már azon aggódnak, hogy miként lehet visszafogni az államháztartási deficiteket, illetve csökkenteni a befektetők inflációs félelmeit, miközben azt is ki kellene találni, hogyan lehet véget vetni a mostani, az állami forrásokat szintre kontroll nélkül felhasználó politikának.

Az orosz pénzügyminiszter a dollárt támogató nyilatkozattal mondott ellent főnökének a G8 pénzügyminisztereinek csúcstalálkozója után. A befektetőket megnyugtató interjú arra enged következtetni, hogy a világpénznek mostanában nem támad egykönnyen vetélytársa.

Drasztikusan csökkentette a szlovák pénzügyminisztérium az idei évben várható GDP-előrejelzését: a gazdaság várhatóan 6,2 százalékkal fog zsugorodni az idén, míg februárban a tárca még 2,4 százalékos növekedésre számított.

A Pest Megyei Bíróság június 15-i jogerős ítéletével jóváhagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) azt a határozatát, amely tömeges jogellenes promóciók miatt 50 millió forintos fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Tescót.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt eljárást indít a Penny Market Kft. ellen - áll a versenyhivatal által az [origo]-hoz eljuttatott közleményben.