Orosz miniszter védte meg a dollárt

Vágólapra másolva!
Az orosz pénzügyminiszter a dollárt támogató nyilatkozattal mondott ellent főnökének a G8 pénzügyminisztereinek csúcstalálkozója után. A befektetőket megnyugtató interjú arra enged következtetni, hogy a világpénznek mostanában nem támad egykönnyen vetélytársa.
Vágólapra másolva!

Váratlan helyről kapott támaszt a dollár az elmúlt hétvégén: az orosz pénzügyminiszter, Alekszej Kudrin azt mondta, hogy országa egyelőre teljes mértékben bízik az amerikai devizában, amely "jó formában van" - számolt be a Bloomberg hírügynökség.

Kudrin az olaszországi Leccében, egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy szerinte nagyon korai még a dollár alternatíváját keresni. Dmitrij Medvegyev orosz elnök csak néhány nappal korábban kérdőjelezte meg a dollár nemzetközi tartalékvaluta státusának stabilitását.

Kudrin megszólalásának jelentősége, hogy támogató szavai a G8 pénzügyminisztereinek találkozója után és egy éppen ezen a héten Oroszországban rendezendő konferencia előtt hangzottak el. Az utóbbi eseményen, úgy tudni, a legnagyobb fejlődő államok a dollár vezető szerepének megtöréséről, egy új "világpénz" létrehozásának szükségességéről és feltételeiről is tanácskoznak majd - bár a Kreml szóvivője ezt hivatalosan tagadta, mondván, a válságkezelésről lesz szó. A jelek szerint mindenesetre az oroszok még óvatosak ebben a kérdésben.

A dollár jelenlegi szerepének jövőbeli átvételére egyébként az euró, a kínai jüan, illetve az IMF elszámolási egysége, az SDR is pályázik. "Pillanatnyilag nincs még komolyan vehető globális riválisa a dollárnak" - idézte a Bloomberg a Bank of New York Mellon egyik devizastratégáját. Michael Woolfolk úgy fogalmazott, tartalékvalutaként "semmi sem ér a közelébe" a zöldhasúnak.

Tény, hogy az IMF adatai szerint 2008 végén a világ központi bankjai tartalékainak 64 százaléka dollárban volt, némi emelkedést mutatva a tavaly júniusi arányhoz képest. A jelenlegi válság is megmutatta, hogy bizonytalan helyzetben a befektetők zöme a dollárba menekül.

A dollár a 16 legfontosabb valuta közül 15 ellenében erősödött az orosz miniszter nyilatkozata után. Többek között az euróhoz képest is, amely további veszteségeket szenvedett el annak nyomán, hogy a német kereskedelmi és iparkamara elnöke a vállalatok hitelfeltételeinek romlására panaszkodott. Az euró a londoni kereskedésben reggel 1,3944 dolláron állt, dél körül pedig már 1,3879-en.