Bajnai nemet mond a vízvagyon-privatizációra

Vágólapra másolva!
A kormány nem támogatja a vízvagyon privatizációját - mondta Bajnai Gordon kormányfő hétfőn a parlamentben, válaszolva Fónagy János fideszes képviselő kérdésére.
Vágólapra másolva!

"Kinek áll érdekében, hogy a magyar vízvagyonnal, hasznosításával kapcsolatos kérdéseket lebegtesse? Ha a kormánynak nem áll érdekében, akkor miért nem állítja le a víziközművek összevonását?" - kérdezte az ellenzéki politikus. A kormányfő válaszában kiemelte: Magyarországnak nem érdeke, hogy a vízvagyonát privatizálják. Ha pedig ez Magyarországnak nem érdeke, akkor a mindenkori magyar kormánynak sem lehet érdeke. A kormány nem támogatja a vízvagyon magánkézbe adását, s minden ezzel ellentétes állítás nem igaz, minden ezzel ellentétes szándékot a kormány minden jogi lehetőséggel megakadályoz - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Nincs napirenden sem a víz-, sem pedig az erdővagyon privatizációja.

A kormány, a Pénzügyminisztérium már több alkalommal cáfolta az esetleges privatizációs előkészületekkel kapcsolatos híreket - áll a Pénzügyminisztérium mai közleményében.

Mivel a kétkedőket ezek a cáfolatok nem győzték meg, ezért Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő önálló indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek a vagyontörvény módosítására, azért, hogy biztosítsa az öt magyarországi regionális vízmű tartós állami tulajdonban történő tartását. Az állami erdőtársaságok egyébként már jelenleg is szerepelnek a vagyontörvény mellékletében.

A kormány - részben, hogy meggyőzze a kétkedőket, részben pedig mert nincs más szándéka - május 27-iki ülésén, amikor tárgyalta Fónagy János javaslatát, úgy döntött: nem ellenzi azt, sőt, támogathatónak tartja. A javaslat parlamenti elfogadásával az öt regionális vízközmű társaság is felkerülhet a tartós állami tulajdonban lévő társaságok listájára.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, amely a vagyontörvény szerint a legfőbb döntéshozó az állami vagyonnal történő gazdálkodási ügyekben, sem a vízvagyon, az azt kezelő víziközművek, sem pedig az erdővagyon privatizációjáról, annak előkészítéséről előterjesztést nem tárgyalt, döntést nem hozott.