Vágólapra másolva!
A Tatabányán és Székesfehérváron szivattyúkat és motorokat gyártó dán Grundfos csaknem 200 ember elbocsátására készül, amit hétfőn jelentenek be hivatalosan - tudta meg az MTI pénteken a gyár névtelenséget kérő dolgozóitól. A hírt később a vállalat vezetője írásban erősítette meg.
Vágólapra másolva!

A két tatabányai és egy székesfehérvári üzemmel rendelkező vállalat forgalma május végéig 28 milliárd forint volt, ami húsz százalékkal marad el a tervezettől, ezért szeptemberben 200 fős csoportos létszámleépítésre lesz szükség - közölte Török László ügyvezető. A társaság a létszámcsökkentésre vonatkozó minden magyar törvényi előírást és jogszabályt betart, valamint a cégcsoport értékeit szem előtt tartva biztosítja a humánus elbocsátás feltételeit.

A Grundfos május végén 183 millió forintos támogatást kapott az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól 1.500 dolgozójának bértámogatására, és június elsejétől a 32 órás munkahétről augusztus végéig 36 órás munkahétre álltak át. A vállalat humánerőforrás igazgatója akkor azt mondta az MTI-nek, hogy a csökkentett munkaidőt csak a nyár végig tartják fent, majd visszaállnak a korábbi teljes munkaidőre. A jelenlegi létszám megtartását szeptember utánra nem tudták garantálni.

A válság hatására 20 százalékkal csökkentek a megrendelések. A társaságnál október közepétől már nem vettek fel új alkalmazottat, és nem hosszabbították meg a lejárt szerződéseket sem, így a mintegy kétezres létszám mára már 1860 főre csökkent. A Grundfos 2000-ben építette fel első, majd második szivattyúgyárát Tatabányán, majd 2007 szeptemberében avatta fel a székesfehérvári gyárát. A vállalat árbevétele 2007-ben 68 milliárd forintot ért el, az elmúlt három évben 20 milliárd forintot ruháztak be Magyarországon. A csoport regionális kereskedelmi leányvállalata, a törökbálinti Grundfos Hungária Kft. a magyar mellett a szlovák, a román, az ukrán piacot, valamint a volt jugoszláv piacokat látja el. 2007-es árbevétele elérte a 13,5 milliárd forintot.