Kilőtt a forint, megugrott az infláció - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a vártnál jóval rosszabb inflációs adatot hozott nyílvánosságra a KSH, de ez nem zavarta különösebben a forintot, a magyar pénz jelentősen erősödött kora este az euróval szemben. Soha nem látott recesszióba süllyedt a japán gazdaság, folytatódott a tőkekivonás a befektetési alapokból, leépítést jelentett be a vértesi erőmű, és egyedül az OTP úszta meg esés nélkül a napot a vezető részvények közül. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Pénteken Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggeli statisztikájára lesz érdemes figyelni, közzéteszik ugyanis az ipar áprilisi teljesítményéről szóló részletes jelentést. Az előzetes adatok szerint a termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal csökkent.

A külföldi jelentések közül kiemelkedik a májusi japán fogyasztói bizalmi index, az eurozóna április ipari termelési statisztikája és a tengerentúlról az amerikai importárak májusi alakulása, illetve a michigani hangulatindex júniusi értéke.

Kirobbanó formában a forint

Csütörtök kora este 276 forint alatt jegyezték az eurót, szemben a szinte egész nap jellemző, 280 forint körül szintekkel.

A vezető részvények közül egyedül az OTP árfolyama nem esett csütörtökön a budapesti tőzsdén.

Emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei csütörtökön.

A tokiói tőzsde irányadó indexe csütörtökön hónapok óta nem látott magasságban is járt, később irányt váltott, végül szerény mínuszban zárt.

Rossz inflációs adat Magyarországról

A várt 3 százaléknál jóval magasabb, 3,8 százalékos volt a májusi éves áremelkedési ütem Magyarországon - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek havi szinten csaknem 5 százalékkal lettek drágábbak, ami tíz éve nem látott drágulási szintet jelent.

A kiugróan magas májusi inflációs adat sem készteti idei előrejelzésének megváltoztatására a Pénzügyminisztériumot. Oszkó Péter miniszter nem támogatja a vagyonadó levonhatóságát a személyi jövedelemadóból.

A táppénzszabályozás átalakítása minden magyar munkavállalót érint, de a viszonylag jól keresők ezen felül a kifizethető összeg korlátozása miatt is rosszabbul járnak.

Év végéig további 310 fős leépítésre kerül sor az MVM Vértesi Erőművében, viszont elmarad az erőművet kiszolgáló Márkushegyi Bányaüzem nyárra tervezett egyhónapos leállása.

Mély recesszió Japánban

A GDP változásának valaha mért legrosszabb adatát hozták nyilvánoságra csütörtökön Japánban. A távol-keleti ország a második világháború utáni korszak legmélyebb recessziójával küzd, de már látszanak a kilábalás jelei is.

A Nielsen piackutató vállalat fogyasztói bizalmi indexe májusban 40 ponton állt, ami megegyezik az áprilisi szinttel, a márciusinál pedig 3 ponttal magasabb.

Az Egyesült Államokban kinevezték az állami tőkepótlást kapott cégek vezetőinek juttatásait meghatározó hivatalnokot. A választás Kenneth Feinbergre, egy ismert washingtoni ügyvédre esett.

A tavalyi bukás után az idén eddig 5 százalék körüli hozamot produkáltak a magánnyugdíjpénztárak - ismertette az egyik pénztár vezetője.

Folytatódó tőkekivonás az alapokból

A piaci teljesítmények több mint 37 milliárd forinttal növelték májusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, ezzel szemben összesen csaknem 33 milliárd forintot vontak ki az alapokból a befektetők.

Nem 1,75 százalékkal, mint korábban jeleztük, hanem 3 százalékkal csökken az idén a világgazdaság kibocsátása - jelentette ki csütörtökön Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

A prágai pénzügyminisztérium tervei és várakozásai szerint 2010-ben a cseh költségvetés hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékát éri el. Ezt kellene 2012-re 4,2 százalékra csökkenteni, ami komoly megszorításokat jelent majd.