Nem változik a PM inflációs prognózisa

Vágólapra másolva!
A kiugróan magas májusi inflációs adat sem készteti idei előrejelzésének megváltoztatására a Pénzügyminisztériumot. Oszkó Péter miniszter nem támogatja a vagyonadó levonhatóságát a személyi jövedelemadóból.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium még nem mérlegeli az éves, 4,5 százalékos inflációs prognózis változtatását - felelte az MTI kérdésére Oszkó Péter csütörtökön, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (Moklasz) budapesti konferenciájának szünetében tartott sajtótájékoztatón, a legfrissebb, 3,8 százalékos inflációs adatot kommentálva.

A vártnál nagyobb májusi infláció egyik oka a szezonális élelmiszerek jelentős áremelkedése, a másik a korábban kiugró forintárfolyam-ingadozás - magyarázta a pénzügyminiszter. A válságkezelő program és az árfolyam erősödése nyomán ez utóbbi hatás gyengül, ugyanakkor a második félévtől érvényes áfaemelés növeli majd az inflációt - tette hozzá Oszkó.

Vagyonadóból lesz alacsonyabb szja

A tervezett adóintézkedésekkel kapcsolatban elmondta: az ingatlanadó tárgyi adó, de folynak az egyeztetések az SZDSZ által felvetett javaslatról, amely a 30 milliós értéknél kisebb, de egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok összevonását javasolja. A pénzügyminiszter szakmai szempontból továbbra sem támogatja az ingatlanadó levonhatóságát az szja-ból, mivel a cél az "szja általános csökkentése és nem azok terheinek csökkentése, akik ingatlannal rendelkeznek".

Egyéni és politikai érzelmektől fűtött vita zajlik a vagyonadó körül, de szakmai szempontból vitathatatlan, hogy a vagyon adóztatása is lehetővé teszi a jövedelmeket terhelő adók csökkentését - mondta Oszkó Péter. Az adócsökkentés fedezetét nagyrészt a forgalmi és a jövedéki adók emelése, valamint a vagyontípusú adók bevezetése teremti meg - jelezte a pénzügyi tárca vezetője.

"Mindenkinek elemi érdeke, hogy csökkenjenek a jövedelmeket terhelő adók, mert ennek következtében jobban növekedhet a gazdaság, kevesebben kerülnek adót, ha bevezetjük a vagyonadót" - fogalmazott a pénzügyminiszter. Érvelésében Oszkó Péter kifejtette: azoknak a személyijövedelemadó-terhelése csökken jelentősen, akiknek feltehetően nagyobb értékű ingatlanuk van, és jövedelmük után tisztességesen adóznak.

A cél a foglalkoztatási szint növelése

Előadásában a pénzügyminiszter elmondta, hogy a jövő évben radikálisan átalakuló adórendszer célja a munkahelyek megőrzése rövid távon, és munkahelyek teremtése hosszú távon, továbbá a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási szint 65 százalékra növelése. A jelenlegi magyar foglalkoztatási szint a régiós átlagnál is kilenc százalékkal alacsonyabb - jellemezte a helyzetet a pénzügyminiszter.

A 2010. évi adóváltoztatások a munkaadókat arra ösztönzik, hogy minél több embert foglalkoztassanak. Ennek érdekében csökkennek az élőmunka terhei: az idén a minimálbér kétszereséig, jövőre pedig a teljes jövedelemnél öt százalékponttal csökkennek a járulékok - magyarázta Oszkó Péter.

A vállalkozásoknál jövőre megszűnik a 4 százalékos különadó, ugyanakkor az átalakuló társasági adó kulcsa 19 százalék lesz, miközben a társasági adóalapból eddig levonható kedvezmények közül több megszűnik. Ugyanakkor az 50 milliós bevételig megmarad a 10 százalékos adókulcs, akárcsak a kutatás-fejlesztési költségek levonhatósága.