Nagyon belehúzott a forint

Vágólapra másolva!
Csütörtök kora este 276 forint alatt jegyezték az eurót, szemben a szinte egész nap jellemző, 280 forint körül szintekkel.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön kevéssel 18 óra előtt egy euróért 275,84 forintot kellett adni, szemben a nap nagy részében és szerda este is jellemző 280 forintos értékkel. Reggel 279 forint alatt is járt a kurzus, majd innen kisebb gyengülés következett, de az árfolyam így is viszonylag stabil volt egészen 16 óráig, amior komoly erősödésbe kezdett a magyar pénz.

A dollárért ugyanekkor 195 forintot kellett adni, a svájci frankért pedig 182 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

Szerdán reggel 277 alá is benézett a forint euróval szembeni árfolyama, igaz délutánra valamelyest visszaadott a korábbi pozícióiból, és ahogy az várható volt, 280 környékén stabilizálódott a kurzus.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a forint erősödését a vártnál jobb amerikai makroadatok okozták. A magyar deviza két hete már járt ezen a szinten, de most áttört felülről egy fontos technikai indikátort, a 200 napos mozgóátlagot, amit már többször tesztelt ugyan, de alámenni eddig nem tudott. Ez a jelenség további erősödésre utal technikai értelemben - mondta a szakértő, aki szerint az euró/forint jegyzések pénteken benézhetnek 275 alá is.

Sörös reggeli kommentjében azt hangsúlyozta, hogy a vártnál rosszabb magyar inflációs adat - az áremelkedési ütem váratlanul 3,8 százalékra emelkedett - paradox módon jót tehet a forintnak, emiatt ugyanis valószínűleg újabb 1-2 hónapra beragadhat a jelenlegi 9,5 százalékos szinten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) irányadó kamatszintje, így a zlotyhoz, vagy a cseh koronához képest továbbra is megmarad a magyar pénz jelentős kamattöbblete (kamatprémiuma).