Konfliktus a kormány és a PSZÁF között

Vágólapra másolva!
Amennyiben a parlament elfogadja a felügyeleti díjak elvonhatóságát célzó törvényjavaslatot, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke a köztársasági elnökhöz, szükség esetén pedig az Alkotmánybírósághoz fordul a döntés megsemmisítéséért - közölte a felügyelet.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett eltörölné a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvény azon passzusát, amely kimondja: a felügyelet bevételeit kizárólag működésének fedezésére használhatja fel, más célra nem vonhatók el.

Sajnálatos módon a PSZÁF-ot - a törvény előírásával ellentétben - a jogszabály hivatalos államigazgatási egyeztetésébe nem vonták be. A PSZÁF a törvényjavaslattal kapcsolatos aggályait az elmúlt napokban eljuttatta a pénzügyminiszterhez, illetve az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnökéhez.

A PSZÁF közleménye szerint a felügyeleti díjbevételek elvonhatatlansága a felügyeleti függetlenség egyik alappillére. Ezt követeli meg a kormány "Válságkezelés és bizalomerősítés" című cselekvési terve is, amely a pénzügyi felügyeleti jogkörök erősítését tűzi ki célul.

A PSZÁF gazdaságilag is független, átlátható és számon kérhető működése nem öncélú: az a pénzügyi piacok kockázatmentes működésének, a felügyelt intézmények és valamennyi ügyfél pénzügyi biztonságának garanciáját jelenti. Az elvonás lehetősége jelentősen meggyengítené a pénzügyi felügyelés rendszerét, társadalmi és fogyasztói problémákat is felvet.

A PSZÁF 10-12 milliárd forint éves bevétellel rendelkezik, amely igazgatási-szolgáltatási, felügyeleti díj és felügyeleti bírságból tevődik össze. Ez utóbbiból szakemberek képzésére, tanulmányok készítésére, tájékoztatásra költhet a PSZÁF, de befizethet a Országos Betétbiztosítási Alapba és a Befektető-védelmi Alapba is belőle. Évi 15 százalék tartalékot képezhet, de később ezt és a maradék részt is működésre kell fordítani.

A Világgazdaság szerdai cikke szerint a mostani módosítással lehetőség nyílna, hogy a felügyeleti díjak a jövőben nemcsak a PSZÁF pénztárát, de a költségvetést is gyarapítanák. Tekintve, hogy a pénzügyi szervezetek fizetik be ezeket a díjakat, a költségvetésbe emeléssel ez lényegében az ágazat burkolt megadóztatását jelenti.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a salátatörvényben nem indokolta a módosítást, és később sem magyarázta meg a tervezet miértjét. A PSZÁF gyengítése azért is érdekes, mert az elmúlt időszakban többször felröppent a hír, hogy a hivatalt beolvasztanák a Magyar Nemzeti Bankba, igaz, az érintettek ezt cáfolták - írta a napilap.