A Mol átvette a horvát INA irányítását

Vágólapra másolva!
A Mol átvette az irányítást a horvát olajtársaságban, az INA-ban szerdán . Így a Mol konszolidálhatja, azaz mérlegében teljes körűen feltüntetheti az INA adatait, és ily módon a magyar cég készletei megduplázódnak, szénhidrogén-kitermelése 68 százalékkal emelkedik, finomítói kapacitásai pedig 40 százalékkal növekednek.
Vágólapra másolva!

A horvát INA vállalat szerdán Zágrábban megtartott éves közgyűlése megválasztotta a vállalat felügyelő bizottságát, melynek kilenc tagjából a Mol ötöt jelölt a horvát kormánnyal 2009 januárban aláírt részvényesi megállapodás kiegészítése szerint - közölte a Mol az [origo]-val.

Ugyanennek a megállapodásnak az értelmében a Mol átvette az INA működtetése feletti irányítást.

Az új irányítási szerv révén, az INA jelentős javulást érhet el üzleti tevékenységében, növelheti hatékonyságát és profittermelő képességét, miközben az INA és a Mol is profitálhat a két társaság harmonizált tevékenységéből eredő lehetőségekből - hangsúlyozza a Mol.

A hatóságok már engedélyezték

A horvát és az európai versenyhatóságok korábban engedélyezték, hogy a Mol vegye át az irányítást az INA-ban. A horvát hatóság éppen kedden hagyta jóvá az ügyletet.

Az INA 47,2 százaléka a Mol Nyrt.-é, míg 44,8 százaléka horvát állami tulajdonban van.

A Mol és a horvát kormány januárban megállapodott a gázüzletág leválasztásában is: a horvát állami tulajdonú Plinacro gázvezeték-üzemeltető 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját.

Duplájára emelkednek a készletek

Az INA több mint duplájára emeli a Mol-csoport bizonyított és valószínű készleteit, míg szénhidrogén termelését 68 százalékkal növeli (2008-as adatok alapján).

Az INA eszközeivel a Mol finomítói kapacitása 40 százalékkal emelkedik, míg a töltőállomások száma 45 százalékkal, 1500-ra nő.

Ezzel lehetővé válik, hogy az INA-t a Mol-csoport beszámolójában teljes konszolidálja 2009. június 30-tól kezdődően.