Vágólapra másolva!
A Gazrom elnöke szerint az év végére nagy valószínűséggel 85 dollárra nő a kőolaj ára.
Vágólapra másolva!

Ha az ágazatban a tőkebefektetés nem áll vissza a normális szintre, akkor az energiahordozó ára 150 dollár lesz két-három éven belül - mondta Alekszej Miller és hozzátette: a jelenlegi olajár emelkedés nem technikai korrekció eredménye, hanem a gazdasági válság előtti trendhez történő visszatérés.

A piac ingatagsága miatt a következő három-öt évben csökkennek majd a termelési kapacitások, mérséklődik az olajkínálat, miközben csak az idén több mint 20 százalékkal estek a kutatásokra és termelésre fordított befektetések a globális olaj- és gázszektorban - tette hozzá a Gazprom első embere.

Szerdán a kőolaj hordónkénti ára hét és fél hónapos csúcsra 1,32 dollárral 71,33 dollárra emelkedett. Ez az árszint közel a duplája a múlt év véginek, de továbbra is bőven elmarad a tavaly júliusi 146 dollár körüli rekordtól. A szerdai drágulás hátterében az áll, hogy a múlt héten a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék. Az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) adatai alapján a tartalékok 4,4 millió hordóval estek vissza, míg a szakértők jóval szerényebb, 0,4 millió hordós csökkentést vártak.