Vágólapra másolva!
Új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány október 1-jétől, a júliustól megszűnő szocpol helyett. Ennek részleteiről szerdán tárgyal a kabinet - értesült az MTI kedden. Szollár Domokos kormányszóvivő az [origo]-nak megerősítette, hogy a kormány szerdán megtárgyalja a tervezetet, de részletekről nem kívánt nyilatkozni.
Vágólapra másolva!

A Bajnai-kormány a jövő hónap elején megszünteti a lakástámogatások jelenlegi rendszerét, amely a következő három évben 172 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek.

A válságkezelő kormány programjában szerepelt a lakástámogatások megszüntetése, amely része az EU-val és IMF-fel megkötött megállapodásnak is. A szigorítások, a korábbi támogatási formák megszüntetése mellett azonban olyan kamattámogatáson dolgozik a kabinet - kormányzati forrásból származó - értesüléseink szerint, amely az építőipar és az ingatlanpiac élénkítése mellett a rászorulók lakáshoz jutását is segíti.

Az új, célzott kamattámogatást a 35 év alattiak igényelhetik majd új lakás építéséhez, vásárlásához vagy korszerűsítéséhez. Ennek célja lapunk információi szerint az, hogy azok a fiatalok kapjanak támogatást, akiknek még nincs lakásuk. A támogatás tehát immár korlátozott körre vonatkozik, akik üzleti, esetleg befektetési céllal akarnak lakáshoz jutni, aligha jutnak ilyen módon állami segítséghez ezután.

A kamattámogatást várhatóan csak 30 millió forintos értékhatárig lehet igénybe venni, és a hitel összege építés vagy vásárlás esetén nem haladhatja meg a 15 millió forintot, korszerűsítésnél pedig az 5 millió forintot - értesült az MTI.

Szintén feltétel lesz, hogy a kérelmezőnek vagy közvetlen hozzátartozójának - házastársának, élettársának, gyermekének - ne legyen másik lakása, ahogyan az is, hogy az ingatlanba be is kell költözni.

Az új kamattámogatási rendszer a jelenlegi töredékébe kerülne: 2009-2011 között évente nagyjából 2,5-3 milliárd forintot fordítana erre a kormány. Akik július 1-je előtt nyújtják be az igénylésüket, vagy már jelenleg is részesülnek valamilyen típusú lakástámogatásban, azoknál megmarad a jelenlegi rendszer.