Vágólapra másolva!
A várakozásoknál kicsit jobban, 6 százalék fölötti mértékben zsugorodott a magyar gazdaság teljesítménye az idei év első három hónapjában, 2008 első negyedévéhez viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a gazdasági teljesítmény 2,5 százalékkal csökkent. A legkisebb esést a szolgáltatások produkálták.
Vágólapra másolva!

A bruttó hazai termék (GDP) 2009 első negyedévében 6,7 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden részletes adatai alapján. (Az előzetes gyorsbecslés 6,4, illetve 6,1 százalékot valószínűsített.)

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió gazdasága 2009 első negyedévében 4,5 százalékkal esett vissza. Az elmúlt év negyedik negyedéve óta az EU tagállamainak többségében tovább mélyült a recesszió - jegyzi meg a KSH.

A magyarországi árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 14,6 százalékkal csökkent. Ezen belül a mezőgazdaság teljesítménye 9,8 százalékkal, az ipar hozzáadott értéke pedig 17,6 százalékkal csökkent, elsősorban az exportorientált feldolgozóiparban bekövetkező 20,5 százalékos visszaesés következtében.

Az építőipar hozzáadott értéke kisebb mértékű, 4,2 százalékos csökkenést mutat az úgynevezett egyéb építmények építésének termelésbővülése miatt - ez lényegében a metróépítésnek és az útépítési munkáknak köszönhető, és a viszonylag enyhe visszaesésben szerepe van az előző évi alacsony bázisértéknek.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke a nemzetgazdaság átlagánál kisebb mértékben (-3,2 százalék) esett vissza. A szolgáltatások közül jelentős teljesítménycsökkenés mutatkozott a kereskedelem, szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás (-7,2 százalék) területén, összhangban a háztartások fogyasztási kiadásainak visszaesésével.

A szállítás, raktározás, posta és távközlés együttes hozzáadott értéke 3,8 százalékkal csökkent, ami elsősorban a szállítási teljesítmények visszaesésének következménye. A pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén 3,2 százalékos visszaesés mutatkozott. A közigazgatás, oktatás, egészségügy hozzáadott értéke változatlan maradt. Az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás teljesítménye 2,5 százalékkal mérséklődött.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2009 első negyedévében a gazdasági teljesítmény az előző negyedévhez képest 2,5 százalékkal csökkent. Ebből a mezőgazdaság 17,5, az ipar 9,2, az építőipar pedig 7,5 százalékos csökkenést mutatott. A szolgáltatások összességében 1,2 százalékkal estek vissza, a háztartások fogyasztási kiadása 2,2 százalékkal csökkent.

A kormányzattól származó természetbeni juttatások 2,5 százalékkal csökkentek. A közösségi fogyasztás 1,4 százalékkal növekedett, a végső fogyasztás 1,9 százalékkal mérséklődött. Az export 6,5, az import 9,2 százalékkal visszaesett.

Ez még nem a mélypont

Az MTI által megkérdezett szakértők közül Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője nem változtatott idei, 5,1 százalékos éves GDP-csökkenési előrejelzésén, de jelentősnek mondta a lefelé mutató kockázatokat.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője kiemelte, az ipari termelési adatokból is kitűnik, hogy a gazdaság az első negyedévben még nem jutott túl a nehezén. Ezt támasztja alá az import 35 százalék feletti visszaesése is, amiben a válság okozta beruházás-, fogyasztás- és termelésszűkülésen túl az energiahordozók árának csökkenése is szerepet játszott.

Míg a gazdasági válság miatti okok hosszabb távon fennmaradnak, az energiahordozók áremelkedése miatt az elemző a következő időszakban már nem számít ilyen mértékű külkereskedelmi többletre.

Az elemző felhívta a figyelmet a készletek "brutális" mértékű csökkenésére, mert e nélkül a visszaesés csak 2-3 százalék között lett volna. Úgy vélte, hogy a készletcsökkenés folytatódik a második negyedévben, és tovább szűkül a belső fogyasztás is, a növekvő munkanélküliség és az áfaemelés miatt.

Németh Dávid szerint a GDP csökkenése a harmadik és negyedik negyedévben lassul majd, az utolsó három hónapban 4 százalék lehet, az év egészében pedig várhatóan 6 százalékos lesz.