Délután veszített előnyéből a forint

Vágólapra másolva!
A keddi kereskedésben fokozatosan erősödött a magyar deviza, az euró napközben járt 280 forint alatt is, ám késő délután 281-282 forint körül mozgott a kurzus. A magyar deviza keddi izmosodásában a kedvező nemzetközi hangulat és a javuló lettországi helyzet mellett Bajnai Gordon kormányfő nyilatkozata is szerepet játszott.
Vágólapra másolva!

Reggel még 285 forint körül jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, majd emelkedőre került a magyar deviza. A fokozatos erősödés nyomán kora délután 280 forint alatt is járt a kurzus, ám nem maradt e szint alatt. Délután fél hat előtt 281 forinton jegyezték az közös európai devizát.

Kelet-Európában most viszonylag nyugodt a helyzet, a lettek fizetőeszköze körüli viharok megoldásának reményében kivár a piac - értékelte a piaci helyzetet Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője. Ezenkívül nincs semmi olyan hír, ami komoly mozgást okozhatna, így a forint a nemzetközi trendek követésébe fogott, azaz az euró dollárhoz mért árfolyama és a külföldi hangulat befolyásolja a forint árfolyamát.

Ha optimista hangulat uralkodik el a nemzetközi porodonon, akkor növekszik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, szívesebben vásárolnak forintot. Borúlátó hangulat esetében inkább óvatosabb üzemmódba váltanak, eladogatják forinteszközeiket, ami negatív iránybe tereli a magyar devizát.

Sörös Csaba, a Takarékbank devizaelemzője szerint a forint 280 köré kerülhet, amennyiben a lett helyzet stabilizálódik és elkerülik a fizetőeszközük, a lat leértékelését. A lett parlament egy 1 milliárd euró nagyságrendű kiadáscsökkentési javaslatot fogadott el, aminek következtében közelebb kerültek az IMF-hitel következő részletének folyósításához.