Vágólapra másolva!
A nyolc évvel ezelőtti szintre eshetnek vissza a közvetlen tőkebefektetések az idén a közép-kelet-európai országokban a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet szerint.
Vágólapra másolva!

A kedden ismertetett elemzésben az áll, hogy az FDI már tavaly is csökkent: a tíz új uniós tagállamban 9 százalékkal 44,86 milliárd euróra, a délkelet-európai államokban ennél jóval nagyobb mértékben, 20 százalékkal 7,4 milliárdra. A bécsi kutatók szerint az FDI az idén akár meg is feleződhet a gazdasági válság miatt: már az első negyedben 20-80 százalék körüli mértékben estek vissza a beruházások, nem utolsósorban azért, mert a térségben már megtelepedett cégek nyeresége zsugorodik, s kevesebbet fognak reinvesztálni.

Változás figyelhető meg a kutatók szerint a befektetések eloszlásában is: míg tavaly az első negyedben a tőke elsősorban a feldolgozóiparba - például az autógyártásba -, illetve a pénzügyi szektorba irányult, az idén az alternatív energia, valamint a szolgáltatási szektor vonzotta a legtöbb tőkét. Változás az is, hogy megaprojektek helyett inkább kisebb, a hatékonyságot javító beruházásokat hajtanak végre a cégek.

Eltérő a helyzet az egyes országokban a beruházásokat illetően: Romániában és Szlovéniában érzékelhetően nőttek a beruházások tavaly, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában a tavalyelőtti szinten maradtak, határozottan csökkentek a balti államokban, Bulgáriában és Lengyelországban.