Vágólapra másolva!
A szokásostól eltérően meglepően korán, már a tavaszi ülésszak idején elfogadják a jövő évi adótörvényeket. Az általános vita kezdetekor minden oldal a maga igazát védte, a kormány szerint a 2010-es adócsomag fehéríti a gazdaságot, az ellenzék előkészítetlennek, igazságtalannak és túlzottan fiskális szemléletűnek tartja a jövő évi adószabályokat. Az SZDSZ a vállalkozások ulajdonában lévő ingatlanokra is kiterjesztené a vagyonadót.
Vágólapra másolva!

Két évtizede nem látott mértékű adó- és járulékcsökkentést hajt végre a kormány az élőmunka terhek esetében - hangsúlyozta Katona Tamás a jövő évi adócsomag általános vitájának bevezetőjében. A Pénzügyminisztérium államtitkára hozzátette: a hosszú távon kedvező szerkezeti változások célja a foglalkoztatás támogatása, a munkahelyek megőrzése, illetve később bővítése.

A szokásostól eltérően azért fogadják el már a tavaszi ülésszakban a jövő évi adótörvényeket, hogy üzenjenek a foglalkoztatóknak, a pénzügyi és gazdasági befektetőknek, beruházóknak, és kellő felkészülési időt adjanak az adózónak - mondta Kékesi Tibor. A költségvetési bizottság szocialista tagja szerint az élőmunkaterhek csökkentésének forrása a fogyasztást és vagyont terhelő adók növelése, vagyis az áfa- és jövedéki adó emelése, valamint a nagy értékű ingatlanokat és járműveket terhelő vagyonadó bevezetése, illetve a kedvezmények szűkítése.

Jövőre minden jövedelemre kiterjedne a júliustól a minimálbér duplájáig járó 5 százalékpontos foglalkoztatói járulékcsökkentés, és megszűnne a tételes egészségügyi hozzájárulás is. A személyi jövedelemadót szuperbruttósítják, vagyis az adó alapjába a munkáltatói járulék is beleszámít majd, ezzel párhuzamosan viszont 5 millió forintra emelkedik az alsó sávhatár, és a kulcsok 17, illetve 32 százalékra mérséklődnek. Az SZDSZ - összhangban a Reformszövetség ajánlásával - 2011-től a 17 százalékos személyijövedelemadó-kulcs felső határának 15 millió forintra emelését javasolja. Javasolják a valódi szuperbruttósítást, valamint az inaktívak juttatásainak bruttósítását is.

Az adójóváírás rendszerét úgy módosítják, hogy a minimálbér továbbra is adómentességet élvezzen és az alacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozók terhelése ne változzon. A jövő évtől a családi kedvezmény, a hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolódó adókiutalás és a fogyatékosok kedvezményét leszámítva az összes szja-kedvezmény megszűnik.

A társaságoknak kedvez, hogy a különadó megszűnik, viszont ezzel párhuzamosan 16-ról 19 százalékra emelkedik az adó, és a beruházási kedvezmények kivételével megszűnnek az adóalapot csökkentő tételek. Tállai András, a költségvetési bizottság fideszes tagja szerint ezzel a csomaggal nem kezeli a kormány a válságot, csak a hiány lefaragása, az IMF-szerződés betartása az egyetlen szempontja.

Továbbra sem egyszerűsödik az adózás

Herényi Károly MDF-es képviselő azt kifogásolta, hogy a csomaggal nem egyszerűsítik az adórendszert, továbbra is nagy bürokratikus terhekkel kell szembenéznie a vállalkozásoknak. Szatmáry Kristóf, a gazdasági bizottság fideszes tagja szerint a csomag bizonyos lépései - így az élőmunkaterhek csökkentése - elfogadhatóak, de ez csak átrendeződés, mert a vállalkozások helyzete a belső kereslet csökkenése és a benzin drágulása és jövedéki adójának emelése miatt nem javul, sőt romlik.

A gazdaság fehérítését szolgálja Katona Tamás szerint több módosítás, többek között a munka valós piaci értékének bevezetése, ami az egyéni vállalkozókat, a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjait érinti, akiknek kivétjük, illetve a személyes közreműködésük ellenértékeként kapott összeg, valamint az osztalék után a piaci átlagkereset erejéig a normál szja-t és járulékterhet kell megfizetniük.

Az adóparadicsomok elleni küzdelem jegyében 30 százalékos forrásadót vetnek ki a fizetett kamatra, jogdíjra és szolgáltatási díjra, ha azt olyan államban székelő magánszemélynek vagy cégnek fizetik ki, amellyel Magyarországnak nincs hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerülésére.

Nincs hatástanulmány a vagyonadóról

A vagyonadót a jövő évtől vezetik be, és kiterjed majd a magánszemélyek 30 millió forintnál értékesebb ingatlanaira, valamint a nagy értékű gépkocsikra, vízi és légi közlekedési eszközökre is. A 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalékos adót kell leróni, e felett pedig 0,5 százalékos lesz a kulcs. Mádi László, a költségvetési bizottság fideszes tagja szerint előkészítetlen a vagyonadóról szóló törvény, mivel nem készítettek hozzá részletes hatástanulmányt.

Nem csak a lakásokra kellene kivetni a vagyonadót, hanem ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági ingatlanokra is, így felválthatná az iparűzési adót - kifogásolta Herényi Károly. Hasonlóan vélekedett a liberálisok frakcióvezetője, Kóka János is. Az SZDSZ a vagyonadó kiterjesztését javasolja minden ingatlanra, beleértve a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokat is. Szerinte ennek lenne igazi gazdaságélénkítő hatása, mivel az "alvó ingatlanokat" visszavezetné a piacra, és csökkenthetné az ingatlanárakat is. A vagyonadóból befolyó bevételeket a liberálisok a helyi gazdálkodás segítése érdekében az önkormányzatokhoz irányítanák.

Az MDF-es képviselő szerint nem jó, hogy megmaradnak a helyi ingatlanadók is, és a törvényben szereplő számított értékeket nem határozták meg elég pontosan. Katona Tamás szerint a számított érték csak egy orientációs pont, a forgalmi értéket az adózó határozza meg, és eltérhet a számított értéktől. A liberális párt azt is javasolja, hogy a vagyonadó legyen leírható a magánszemélyeknél a személyi jövedelemadóból, a vállalkozásoknál pedig a helyi iparűzési adóból.

Támogathatóbb lenne a korábban tervezett, progresszív vagyonadó, amelynél a 30 millió forint érték alatt is fizetni kellene minimális adót - ismertette Göndör István szocialista képviselő a gazdasági bizottság véleményét. Igazságtalan, hogy a több, épp 30 millió alatti ingatlannal rendelkezők nem fizetnek majd adót, miközben a fővárosi túlértékelt kerületekben fizetésre kényszerülnek a 30 millió forint körüli értékű ingatlanban élők - tette hozzá Szatmáry Kristóf. Az SZDSZ javasolja az egyenként 30 millió forint alatti, egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékének valamilyen módon történő összeadását.

Az MSZP nem gondolja meg magát

Az MSZP-frakció az SZDSZ ingatlanadóra vonatkozó javaslatainak csak egy elemét - a 30 millió forint alatti, egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékének összevonását - tudja támogatni. Az MTI-nek nyilatkozó MSZP-s politikusok azt mondták, a liberális elgondolások több elemét már korábban megvitatta és elvetette a frakció, álláspontján változtatni pedig nem akar.

Az SZDSZ javaslatai hatalmas, most vállalhatatlan átalakítást jelentenének az önkormányzatoknak: a liberális tervek érintik az iparűzési adót és a vállalkozási ingatlanokra vonatkozó helyi adót - emelték ki a szocialisták. Az szja-ból való leírást azért nem tudják elfogadni, mert ez a megoldás szerintük a magas jövedelműeknek kedvezne, és hátrányosan érintené az alacsony jövedelműeket.

A Fidesz azonnal visszavonná

A Fidesz, amint kormányra kerül, azonnal visszavonja a vagyonadóról szóló törvényt - hangsúlyozta Mádi László. A párt vezérszónoka szerint perek tízezreit eredményezheti az új jogszabály, mivel az abban szereplő számított érték és a valós forgalmi érték jelentősen eltérhet egymástól, ami miatt az APEH-hal kell majd küzdeniük az adózóknak.

Kovács Tibor, a szocialisták vezérszónoka szerint a Fidesznek vázolnia kellene, hogyan képzeli a válság kezelését, mivel a párt legutóbbi gazdasági programjában is a vagyonadó és a fogyasztási típusú adók súlyának növelése áll. Tállai András fideszes képviselő erre reagálva elmondta, hogy az említett, Cselekvés című iratban egyéb vagyonelemekre céloztak, nem pedig az alacsony értékű lakásokra.