Nem emelkedik nyáron a gázár

Vágólapra másolva!
A német E.ON AG elővásárlási jogot biztosít a magyar kormány részére gáz-nagykereskedelmi érdekeltségében, az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ben - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium kedden. A megállapodásból következik, hogy - a júluisi áfameleés hatását eltekintve - nem drágul a gáz júliustól.
Vágólapra másolva!

A szaktárca közleményben tájékoztatott arról, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében Johannes Teyssen, az E.ON AG alelnöke, Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Mártha Imre, az MVM Zrt. vezérigazgatója megállapodást írt alá kedden Budapesten a lakosság hosszútávú és biztonságos gázellátásáról, az importár és az árfolyamváltozás következtében keletkezett többletköltségek kompenzálásáról, valamint az E.ON és az MVM Zrt. kölcsönös előnyökön alapuló energetikai együttműködéséről.

A miniszterelnök jelentős sikerként értékeli az E.ON AG, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca, valamint az MVM Zrt. megállapodását a lakosság hosszú távú és biztonságos gázellátásáról - közölte a kormányszóvivő kedden az MTI-vel. Budai Bernadett szerint a hetek óta tartó tárgyalássorozat eredményeképpen hosszú távon is biztosított Magyarországon a gázellátás biztonsága, mivel a magyar állam elővásárlási jogot szerzett az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ben. A szándéknyilatkozat alapján garantálható, hogy az idén júliusi áfaemelésen kívül további plusz terheket nem kell viselnie a lakosságnak, hiszen a gáz ára nem emelkedik - tette hozzá a kormányszóvivő.

A megállapodásokkal a kormány célja az volt, hogy megteremtse ország biztonságos gázellátásának feltételeit. A közlemény rámutat: a szándéknyilatkozatok megszületéséhez vezető tárgyalások során a kormány a lakosság érdekeit és anyagi teherbíró képességét, valamint a földgázellátás biztonságának megőrzését tartotta szem előtt.

Eltörölték az importár-korrekciós tételt

Megállapodás született a kormány és az E.ON földgáz nagykereskedő vállalat között az importár-korrekciós tétel (IK) eltörlése miatt felhalmozódott hátralék részleges rendezésének ügyében is.

Az importár-korrekciós tételt még 2008 negyedik negyedéve - a téli fűtési szezon kezdete - előtt a lakossági fogyasztók terheinek mérséklése céljából törölte a kormány, hogy a forint jelentős gyengülése és a megnövekedett földgáz-importárak ne terheljék meg a feltétlenül szükségesnél nagyobb mértékben a családok pénztárcáját.

Külön díjelem

A mostani megállapodásokban a kormány olyan jogszabályi környezet megteremtését vállalja, amelynek segítségével 2010 végéig egy külön díjelemen keresztül az E.ON részére megtéríti a keletkezett, összesen mintegy 60 milliárd forint többletköltséget, ami a közüzemi gázpiacon az importár- és az árfolyamváltozás miatt keletkezett. A jogszabályi környezet változása és ezáltal a közüzemi gázpiacon felhalmozódott hátralék rendezése hozzájárul a hazai földgáz- és energetikai szektor hosszútávon kiszámítható működéséhez és átláthatóságához - mutat rá a közlemény.

A megállapodások alkalmából a német gázipari óriás vezetői biztosították a magyar kormány képviselőit a Gönyű térségébe tervezett 400 millió euró értékű erőmű-beruházás folytatásáról, amely hosszú távon is hozzájárul majd Magyarország villamos- energia-ellátásának biztonságához.

A tárca közleménye szerint az E.ON és az MVM Zrt. között született szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy a kölcsönös előnyökön alapuló energetikai együttműködés további lehetőségeit elemezni fogják.

Paksra nem vonatkozik

A megállapodásban az aláírók felvetik a lehetőségét annak, hogy az MVM - a közvetlen fogyasztói piaci jelenlétének erősítése érdekében - az E.ON magyarországi áramszolgáltatói érdekeltségeiben részesedést szerezzen. Ezzel összefüggésben az MVM megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy az E.ON gönyűi erőmű-fejlesztési projektjében részesedést szerezzen, összekapcsolva ezt azzal, hogy az E.ON megvizsgálja az MVM Dunamenti Erőműben meglévő kisebbségi tulajdonrészének megszerzését.

A megállapodás nem terjed ki az MVM további villamosipari portfoliójára, így sem a Paksi Atomerőmű tervezett bővítése, sem a nemzeti átviteli hálózati vagyont tulajdonló MAVIR Zrt.-ben történő tulajdonszerzés nem tárgya a megállapodásnak - jegyzi meg a szaktárca közleménye.