Egymilliárd dolláros ügy miatt menekül egy exbróker

Vágólapra másolva!
Egymilliárd dolláros ügy miatt köröznek Amerikában egy bolgár származású üzletembert. Julian Tzolov állítólag másodrendű (subprime) besorolású jelzáloghitelekhez kötődő értékpapírokat adott el. A mostani gazdasági világválság 2007-ben éppen az ilyen subprime jelzáloghitelekre alapozott értékpapírok piacának összeomlásával kezdődött 2007-ben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai - brooklyni, New York-i - vádhatóság szerint immár szökevénynek tekinthető Julian Tzolov, a bolgár származású üzletember, aki a Credit Suisse brókere volt korábban. A hatóságok azzal vádolják Tzolovot, hogy csalárd módon adott el ügyfeleinek másodrendű (subprime) besorolású jelzáloghitelekhez kötődő értékpapírokat.

A hatóságok óvadék ellenében engedték szabadon korábban Tzolovot. Teljesen azért nem hagyták szabadon: elektronikus ellenőrzés és tulajdonképpen házi őrizet alatt állt. Otthonát azonban május 9-én a bíróság engedélye nélkül elhagyta, és immár szökevénynek tekinthető. Május 11-én kiadták ellene a körözést a Bloomberg hírügynökség szerint.

Tzolov Bulgáriában született, és 3 millió dolláros óvadék fejében helyezték tavaly szeptember 4-én szabadlábra. (Magyar átírással a nevét feltehetően Colovnak kéne írni.)

Tzolovot akkor tartóztatták le a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, amikor Bulgáriából, Szófiából visszatért az Egyesült Államokba. Az exbrókert az FBI várta a reptéren, Tzolov a hírügynökségi jelentés szerint tudta, hogy mivel vádolták, és miután önként utazott Amerikába, hogy szembenézzen a vádakkal, ezért nem tartottak a szökésétől sem.

Nem tekintették szökevénynek, de...

Bár nem tekintették szökevénynek, azért magas óvadékot szabtak ki rá, mert jó kapcsolatokkal rendelkezik Bulgáriában és ennek az országnak az állampolgára. A Bloomberg szerint Tzolov az elmúlt hónapokban egyébként 2,3 millió dollárt juttatott ki az Egyesült Államokból.

Tzolovot és társát, Eric Butlert, június 29-én állították volna bíróság elé, ám jelenleg senki sem tudja hol tartózkodik. A Bloomberg az eset kapcsán megemlíti, hogy Bulgáriának van kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

Tzolov óvadékát a vádlotton kívül egy másik személy is garantálta. A bolgár férfi egyik barátjáról, Dimitre Ivanovról van szó, aki állítólag a UBS óriásbank alkalmazottja. Most, hogy Tzolov eltűnt, a hatóságok elképzelhető, hogy lefoglalják Ivanov manhattani lakását az óvadék fejében.

Egymilliárd dolláros ügy

A Bloomberg szerint Tzolovot és Butlert azzal vádolják, hogy egymilliárd dollár értékű subprime jelzálogokhoz kötődő értékpapírt adtak el ügyfeleiknek. Azt állították a vád szerint, hogy biztos befektetésről van szó, amelyet államilag garantált diákhitelek fedeznek.

Tzolov és Butler ugyanakkor tagadták a vádakat, amelyeket ha a bíróság igaznak talál, akár 27 vagy 33 év börtönt is kaphatnak, 5 millió dolláros pénzbüntetés mellett.

2007 szeptemberéig Tzolov és Butler a Credit Suisse vállalati készpénzkezelési csoportjánál dolgozott, és 2004-től kezdve jelentős összegeket fektetettek ügyfeleik pénzéből a hírhedt CDO-kba, a jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírokba.

Ezeknek a papíroknak a piaca azonban összeomlott 2007-ben, és többek között ez volt az első komoly negatív jelenség, amely később amerikai pénzügyi krízissé, majd az egész világ gazdasági válságává szélesedett ki.