Vágólapra másolva!
Május végére 221 millió euróval 26,7 milliárd euróra mérséklődtek a nemzetközi tartalékok a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb - pénteken közzétett jelentése szerint. 
Vágólapra másolva!

Április végére több mint 1 milliárd euróval 26,9 milliárd euróra mérséklődtek a nemzetközi tartalékok az MNB korábbi közlése szerint. A jelentős csökkenésben akkor szerepet játszott 234 milliárd forint államkötvény lejárata.

Május végére a december végi helyzethez viszonyítva euróban 2,622 milliárd euróval, az egy évvel korábbihoz képest pedig 9,778 milliárd euróval volt magasabb a tartalék. Dollárban decemberhez képest 3,51 milliárddal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 11,241 milliárd dollárral emelkedtek a nemzetközi tartalékok május végére.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió által biztosított, összesen 20 milliárd eurós készenléti hitelkeret 2008. november 7-i jóváhagyása óta Magyarország 11,3 milliárd eurót hívott le az eddig közzétett adatok szerint. November óta nagyrészt ezt a forrást használták fel a költségvetés és a lejáró adósság finanszírozására.

Május közepén jelentették be, hogy az IMF igazgatótanácsa a második felülvizsgálat eredményeként június végén hagyhatja jóvá a hitelkeret 1,43 milliárd eurós újabb részletének lehívását.